mi zajlik az égen?

2021.06.02. 20:00

Titokzatos amerikai drónok brümmögnek Veszprém és térsége felett

Amerikai pilóta nélküli repülőgépek zaját lehet hallani napok óta Veszprém és térségében. Most Magyarországon először engedtek bepillantást az amerikai katonák a titokzatos drónok üzemeltetésébe Tótvázsonyban.

Balogh Ákos

A pilóta nélküli RQ-7 típusú Shadow azaz „árnyék” fedőnevű felderítő, megfigyelő drón képes harci körülmények között földi célok lézeres megjelölésére is mely alapján más légijárművekkel földi csapást lehet mérni, jelenleg pedig a nemzetközi hadgyakorlat támogatása céljából települtek ki velük az amerikai katonák Tótvázsony közelébe és használják őket a különböző gyakorló jellegű nemzetközi környezetben végrehajtott harcászati feladatok során.

A repülőeszközön számos olyan berendezés, kamerákkal felszerelt szenzortorony található, mely hosszú ideig féltett titka volt az amerikai hadseregnek, ezért nem örültek az „érdeklődő tekinteteknek”, azt, hogy pontosan honnan és hogyan is irányítják ezeket a gépeket jelenleg sem dokumentálhattuk, csupán bepillantást engedtek a katonák.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A gépek indítása egy speciális kilövőállványról történik majd ezt követően típusváltozatuktól függően akár 8-10 órát is a levegőben vannak adatot gyűjtve és szolgáltatva a szárazföldi csapatok részére. Az irányításuk egy gépjárműre szerelt vezérlőállásból végezhető, a kommunikáció a repülőeszközzel különféle antennákkal, rádiójelekkel történik, ez az aminek részleteit nem árulták el.

Az biztos hogy a kezelőszemélyzet a gép hasára szerelt szenzortornyon keresztül sok olyan információt lát, ami egy szárazföldi harci művelet során annak sikerességét, a saját csapataik túlélését jelenti.

A repülőgép a feladata végén egy automatikus leszállítórendszerrel ér földet és egy a repülőgép-hordozó hajókon használatoshoz hasonló elfogórendszer fékezi le. Ha ez véletlenül nem sikerülne, azaz a drón alján kialakított kampó nem akadna bele a kifeszített kötélrendszerbe, a gépet egy magyarosan csak „majomfogónak” nevezett háló kapja el.

Az elmúlt évek során bár többször is részt vettek ilyen vagy ehhez hasonló pilóta nélküli eszközök magyarországi hadgyakorlatokon, ezidáig egyszer sem mutatták meg az érdeklődő szemeknek a titokzatos repülőeszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában