nagyszerű kezdeményezés

2021.07.14. 17:30

Bemutatkoztak a zánkai Erzsébet-táborban a hétköznapi hősök

Bemutatkoztak a hétköznapi hősök a zánkai Erzsébet-tábor szokásos éves nyilvános rendezvényén, melyen a teljesen megújult hely bemutatása mellett ismert személyiségek beszéltek a hivatásrendek jelentőségéről, ahová várják a fiatalokat. A hősök napját rendszeresen megszervezik a gyermekeknek.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- A kormányzati támogatásnak köszönhető teljes felújításnak köszönhetően idén a korábbinak kétszerese, 3400 gyermek táborozhat Zánkán – fogalmazott Hornyák Tibor, az Erzsébet Táborok Alapítvány elnöke. Megjegyezte, rövidesen megnyitják a felújított, 800 férőhelyes Fonyód-ligeti tábort is. Nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek a strandolás mellett sok más programon is részt vegyenek, megismerjék a kultúrát, a tudományt, a sportokat, a biztonságot.

Utóbbi jegyében rendezik meg a hősök napját, hogy a gyerekek megismerjék a rendőrség, a mentősök, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját. Elhangzott, a táborban kiemelten kezelik az egészségügyi biztonságot, így 24 órában egészségházat működtetnek, és mentőszolgákat is rendelkezésre áll.

Szabó István honvédelmi államtitkár nagyszerű kezdeményezésnek nevezte a hősök napi programot, mert a fiatalok bepillanthatnak a hivatásrendek munkájába, akik kiemelkedő munkát végeztek a járvány alatt is. Azt mondta, a biztonság óriási érték, melynek fenntartásáért naponta sok ember fáradozik. Méltatta a katonákat, akik dolgoznak a határvédelemben, a tranzitutak ellenőrzésénél, a közterületeken a rendőrökkel együtt, segítették a munkát az egészségügyi intézményekben, az oltóbuszokban. Az államtitkár lényegesnek nevezte, hogy a fiatalok megismerjék a honvédelmi és hazafias nevelést, az értékek védelmét.

A rend, a biztonság, az egészség és a szabadság jelentőségét emelte ki Németh Éva ezredes. A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka rámutatott, naponta a rendért, a biztonságért dolgoznak, és nagyon fontosnak tartják, hogy a mostani programon bepillanthatnak az érdeklődők az életükbe, így megmutatják például a fogvatartottakat szállító járművet, a kényszerítő, mozgáskorlátozó eszközöket, és bemutatót tartanak a szolgálati kutyákkal. Üdvözölte a táborvezetést, mely fontosnak tartja annak a bemutatását is, hogyan védjék meg magukat a fiatalok, miként viselkedjenek veszélyhelyzetben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az elsősegély és az újraélesztés jelentőségére helyezte a súlyt, melyekre az Erzsébet-táborokban az elmúlt években százezer gyermeket tanítottak meg, és ezt végzik az iskolákban is. – Cél a tudatos, felelősségteljes társadalom, hogy ne menjünk el egymás mellett a bajban – mondta, majd szólt a különféle segítő applikációkról, az oltás jelentőségéről is.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a megelőzést, a gyermekek biztonságát helyezte középpontba. Ezért a táborban nyolc vízimentő vigyáz a fiatalokra, a parton ambulanciát működtetnek, a közelben állomásozik az egyik sürgősségi mentőhajójuk.

Örömmel szólt a gyerekek érdeklődéséről Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője. –A hétköznapi hősök köztünk élnek, ezt láttuk a járványhelyzetben – fogalmazott. Hozzátette, folyamatos párbeszédre van szükségük a társadalommal amiatt, hogy időben értesüljenek az esetleges terrorcselekményekre utaló legapróbb jelekről. Ennek alapja a bizalom, melyet a mostani program is szolgál.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője a legfontosabb közösségi értéknek nevezte a biztonságot, melyért nagyon sokat tesznek a hétköznapi hősök, akik együttműködtek a járványhelyzetben is. A képviselő méltatta a megújult tábort, ahol életre szóló élményt biztosítanak a gyermekeknek, akik a mostani programon megnézhetik a hétköznapi hősök munkáját, és így vélhetően még jobban értékelik azt. – Magyarország kormánya mindent megtesz a biztonságért, melyre a jövő évi költségvetésben is biztosítja a forrásokat – hangsúlyozta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában