Rendkívüli közgyűlés a katonai tábor ügyében: „A lehető legtávolabb épüljön meg”

Hétfőn rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról a veszprémi képviselők, hogy a Gyulafirátót mellé tervezett katonai tábor a lehető a legmesszebb valósuljon meg.

Juhász-Léhi István

20210719 Veszprém Városháza. Közgyűlés. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Arról, hogy a Magyar Honvédség katonai bázis tervez a Gyulafirátót mellett, beszámolt lapunk, mint ahogy ott voltunk az ügyben összehívott lakossági fórumon is, ahol mások mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is jelen volt. A rátótiak azt szeretnék elérni, hogy minél távolabb épüljön meg a katonai létesítmény, amelynek létét egyébként az ellenzéki képviselőcsoport sem ellenzi.

Először Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) kapott szót, akinek történeti áttekintésében elhangzott, hogy idén februárban kiirtottak egy erdőt, aminek híre a közösségi oldalakon is megjelent akkor, majd a júniusi lakossági fórumon az is kiderült, hogy Gyulafirátót lakossága közel a duplájára nőhet a bázis miatt, ráadásul mindez a településtől 750 méterre. Összességében szerinte nem tájékoztatták időben a lakosságot, akik meg sem ismerhették a terveket.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) úgy vélte: nem ez volt az első alkalom, hogy nagy horderejű ügyben a városvezetés és az országgyűlési képviselő nem a várost képviseli.

Válaszában Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: visszautasítja azt a megjegyzést, hogy nem a városért dolgoznak a képviselők. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a történelmi adottságra, mely szerint jó ideje Veszprém határában van Közép-Európa legnagyobb lőtere. Az új honvédelmi miniszter kinevezésével pedig az ország védelmi képességének növelése a cél, aminek más területen haszonélvezője a város. A felvetett kompenzáció kapcsán a jutaspusztaiakat hozta fel, hiszen az ott élőknek sem volt igényük rá, bár közelebb vannak a honvédségi területhez.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester azt emelte ki, hogy a bázis építésével a többségnek nincs gondja, majd elmondta, számos esetet tudna sorolni, ahol együtt dolgoztak Ovádi Péter országgyűlési képviselővel. Hangsúlyozta: Benkő Tibor miniszter háromszor is eljött személyesen egyeztetni az ügyben, találkozott a rátóti civilekkel is.

Élesen bírálta a városvezetést Kovács Rajmund (független) képviselő, aki szerint a „a Kormány már 2016-ban tudta, hogy ez a katonai bázis megvalósul”. Azzal vádolta meg a kormánypárti képviselőket, hogy évekkel ezelőtt „már azt is tudták, hogy hol”.

Végül az ellenzékiek által benyújtott javaslatot Brányi Mária módosító indítványával fogadták el, és szavazták meg egyhangúlag a képviselők: eszerint kezdeményezik a kormánynál, hogy az építeni tervezett bázis a legkisebb környezeti terheléssel, a településrésztől a lehető legtávolabb épüljön meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában