Tudásátadó Műhelymunka

2021.08.23. 14:00

A Kripton-ház hosszútávú fejlesztési elképzeléseiről beszélgettek

Tudásátadó Műhelymunka keretében beszélték meg Ajka négy testvérvárosa, az ausztriai Weiz, a németországi Unna, az erdélyi Székelykeresztúr és a finnországi Rovaniemi küldöttségének tagjai valamint a szakértők a Csingervölgy városrészben található egykori kriptongyár épületének fejlesztési, valamint a közös kulturális programok megvalósításának lehetőségeit.

Tisler Anna

Látogatás a kriptongyárba

Fotó: www.gyarifoto.com

A tanácskozást augusztus 21-én tartották Bányászati Múzeum konferenciatermében. A résztvevők megtekintették a világ első kriptongyára épületét is. A résztvevőknek a természeti környezet is megragadta a figyelmét, javasolták, hogy azt is hasznosítsák a programban. A szakmai együttműködést, amelynek alapja a testvérvárosok szakembereinek tapasztalata, tudása, Ajka Város Önkormányzata kezdeményezte.

Schwartz Béla, Ajka város polgármestere áttekintést adott a kriptongyár történetéről, majd elmondta, hogy a gyár egykori, ipartörténetileg értékes épületéből multikulturális és multifunkcionális környezetet varázsolnának. Kialakult egy koncepció, amely Európa-szerte is érdekes lehet, amellyel Ajka szeretne részt venni az Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozatban. Szeretnék olyan gazdag programokat kínálni, ami Magyarország is egyedülállónak számít.

Látogatás a kriptongyárba
Fotó: Gyarmati László

Navracsics Tibor, Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta Ajka különlegessége abban rejlik, hogy komoly ipartörténeti hagyományokkal rendelkezik, volt időszak, amikor első volt innováció és újítások terén. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 területe a Balaton, a Balaton-felvidéki aprófalvas települések, ahol erősek a gasztronómiai és a turisztikai hagyományok, a táj szépsége, a vendégszeretet. A térséghez két ipari hagyományokkal rendelkező város is tartozik, Veszprém és Ajka. A kulturális főváros programsorozat 1985 óta létezik, és megfigyelhető, hogy gyakori az elhagyott ipari épületek kulturális célú hasznosítása. A kriptonház beleillik ebbe a koncepcióba.

 

A világ első kriptongyár – a világelső Kripton-ház mondat jelzi az épület átalakulását, új funkcióját. A Kripton-ház hosszútávú fejlesztési elképzeléseiről, nemzetközi kapcsolatok kialakításának terveiről Szegvári Péter vezető szakértő adott tájékoztatást, aki kijelentette, hogy ne csak a hagyományos formákban gondolkodjunk, hanem találjunk ki új, kreatív dolgokat. Ma a tudásalapú, okos, multikulturális élményközpont, a kreatív ipari fejlesztés a jövő útja. A virtuális kiállítótér is megvalósítható a mai kor technikai fejlettségi szintjén. Alkossunk olyant, amit a helyi társadalom is befogad, de szélesebb körben is érdeklődésre tart számot.

A testvérvárosok küldöttségének tagjai bemutatták a náluk sikeres kulturális, hagyományőrző, környezetvédelmi programjaikat, majd a műhelymunka során fogalmazták meg javaslataikat a Kripton-ház kialakításához és működtetéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában