igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani

2021.08.10. 20:00

Amerikai katonák tartották a frontot Gyulafirátóton

Felbolydult a Gyulaffy László Általános Iskola. A U. S. Army Bravo Company 1-16 Infantry Battalion katonái segítettek kedden, a megyében állomásozó 150 egyenruhás közül ötvenen dolgoztak társadalmi munkában.

Juhász-Léhi István

20210810 Gyulafirátót a cansasi Bravo Company 1-16. Infantry Battalion hajmáskéri lőtéren gyakorlatozó katonái jótékonysági munkával segítenek a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Barta Edva, a szülői munkaközösség vezetője elmondta, egy ismerősének köszönhető az, hogy az amerikai katonák a gyulafirátóti iskolában segítettek. Mint megtudtuk, az Egyesült Államokból itt állomásozó egyenruhások jelezték, hogy bármilyen fizikai munkában szívesen segítenének, így került szóba Gyulafirátót és a helyi iskola, ahol az intézmény hatalmas pincéjének és padlásának megtisztítása volt az egyenruhások első feladata. Mivel a szülők a vakáció utolsó heteiben évek óta tisztító festést is végeznek, örömmel vették az amerikai katonák segítségét, akik most ecsetet is ragadtak.

Mágedliné Kiss Eleonóra igazgató szerint óriási segítség számukra a katonák munkája, ami váratlanul jött, de örömteli. Elárulta, hogy az iskola más területen már volt kapcsolatban katonákkal, a Magyar Honvédséggel, ami a gyerekek számára hatalmas élmény volt, ám az amerikai katonákkal ez az első találkozásuk. Az intézményvezető elmondta azt is, hogy mivel örökös ökoiskola címük is van, a katonák szelektáltak a kipakolásnál. Emellett az udvaron található játékokat is újrafestették.

A U. S. Army részéről Atticus Blair kapitány arról beszélt a sajtónak, hogy Kansasból érkeztek Veszprémbe, de bárhol is gyakorlatoznak, igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani a helyi lakossággal. A Napló kérdésére, hogy mi lepte meg leginkább nálunk, úgy felelt: „a szíves és szeretetteljes vendéglátás”.

Veszprém alpolgármesterétől, Hegedűs Barbarától megtudtuk, hogy állandó az egyeztetés a város és az amerikai hadsereg képviselője között annak kapcsán, hogy miben tudnának segíteni a városban. Hangsúlyozta, arra eddig nem volt példa, hogy itt állomásozó vagy gyakorlatozó katonák keresték volna meg az önkormányzatot azzal, hogy önkéntes munkával segítenének.

Az amerikai katonák legközelebb közösségi programon, a jutaspusztai családi napon vesznek részt. A tervek szerint nem csak futballozni fognak majd a helyiekkel, hanem elhoznak a mulatságra egy Hummert és egy kis tankot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában