Múltidéző összejövetel

2021.09.17. 14:00

Baráti találkozót szerveztek a légierő veteránjai

Immár tizennegyedik alkalommal randevúztak a Magyar Honvédség egykori Légierő Parancsnokság – Csapatrepülő Parancsnokság veteránjai, akik baráti találkozót szerveztek a Jutasi úti helyőrségi sportpályán.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Séllei Ferenc nyugállományú ezredes, a találkozó szervezőbizottságának vezetője elárulta: százhúszan jöttek el a találkozóra. Mint mondta, a civil életet kötik össze a régi katonai hagyományokkal, a múlttal. Úgy fogalmazott, hogy ez egy lehetőség, amelyet a Magyar Honvédség biztosít a nyugállományúak részére, ami összecseng az Obsitos programmal is. Jövőre rendezik majd a 15., jubileumi összejövetelt, terveik szerint szeptemberben. Akkor mindenképpen szeretnének technikai bemutatókat, helikoptert és harci járművek felvonulását is tető alá hozni.

Gál Ernő nyugállományú alezredes elmondta, 2007-ben szűnt meg a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság Veszprémben a haderő-átszervezés miatt, ám az akkori törzs állománya úgy gondolta, hogy hagyományőrzésképpen nem hagyják feledésbe merülni a parancsnokságot, és a következő esztendőben meg is szervezték az első találkozót. Annyira jól sikerült a közel 250 veterán részvételével zajló seregszemle, hogy engedélyt kaptak rá: a következőkben is megszervezhetik.

- A fő hangsúly azon van, hogy a régi barátok, kollégák egy jót beszélgetnek, emlékeznek – fogalmazott a tiszt.

Ugyanakkor a két úgynevezett anyaváros, Veszprém és Székesfehérvár önkormányzatának képviselői, valamint a légierő haderőnemi szemlélője nevében elismeréseket adtak át ünnepség keretében azoknak a nyugállományúaknak, akik a katonai-civil kapcsolatokért sokat tettek.

A baráti találkozón mások mellett részt vettek a székesfehérvári MH Csapatrepülő Parancsnokság egykori egyenruhásai csakúgy, mint a mára legendás szentkirályszabadjai Bakony Harcihelikopter-ezred tagjai. Az összejövetelen kiállításokat is láthattak az érdeklődők: a katonai emlékek mellett festményeket, hobbiból gyűjtött relikviákat, könyveket is mustrálhattak az immár civil katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában