gyerek

2021.09.14. 09:59

Szülői jog a nevelés

A szülők nevelési elveit mindenek felett tiszteletben kell tartani, és nem képezheti vita tárgyát az, hogy gyermekeik szexuális nevelése elsődlegesen az ő feladatuk, és joguk – fogalmazott Tóth Csaba lesenceistvándi polgármester, a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás elnöke, akit a gyermekvédelmi törvényről kérdeztünk.

Szijártó János

Tóth Csaba polgármester Fotó: Szijártó János

Fotó: Bartus Robert Levente

– Társulásunk fontos feladata a Gyermekvédelmi Szolgálat működtetése, azon belül a családok segítése, a családvédelem. Segítünk azoknak, akik segítségre szorulnak és közbelépünk, ha a gyermek biztonsága kerül veszélybe. A gyermekvédelmi törvény kapcsán az a határozott véleményem, hogy a szülőnek van joga a szexuális orientáció kapcsán felvilágosító tevékenységet gyakorolni, klasszikus formában az anyuka a leánygyermekkel, apuka a fiával beszéli meg az ezzel összefüggő tudnivalókat.

– Nem gondolom, hogy különböző szervezetnek kellene az iskolákat látogatni azért, hogy befolyásolják a gyerekek normális irányú fejlődését, s azért, hogy érzékenyítsenek. Egyébként is már maga a kifejezés, hogy „érzékenyítés”, nem tetszik. Előfordul akár olyan tartalommal is, hogy valami olyat fogadjunk el, amit alapesetben nem kellene. Ma többek között a szexuális beállítottság terén arra alkalmazzák az érzékenyítést, hogy fogadjuk el a másságot. Ezzel nincs is probléma, úgy gondolom, mindenkinek saját magán­ügye, hogy melyik nemhez vonzódik. De ez nem közügy, s főleg nem iskolai téma a felnövekvő generációnak.

Tóth Csaba polgármester
Fotó: Szijártó János

A gyerekeket ebből hagyjuk ki, bízzuk azt a szülőre, hogy erről mikor és hogyan kíván beszélni saját lányával, fiával. Véleményem szerint nem szabad, és iskoláskorban, a testi-lelki fejlődés legintenzívebb szakaszában nem is időszerű nemváltással, szexuális irányultsággal összefüggő témákkal a gyerekeket traktálni. Nem tudom megérteni, hogy miért lenne szüksége a társadalomnak arra, hogy az abnormális dolgokat terjessze.

A sokat vitatott törvény nem azok ellen irányul, akik a saját nemükhöz vonzódnak, hanem a gyermekek védelméről szól – hangsúlyozta Tóth Csaba, aki célzott felforgató tevékenységet is sejt a törvényt támadó politikai erők részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában