Emlékezni és emlékeztetni

2021.10.08. 17:30

A Szovjetunióba deportáltakra emlékeztek a veszprémi Gulag-emlékműnél

A rendezvényt a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) rendezte közösen.

Marton Attila

Menczer Erzsébet és Koós Csaba, a SZORAKÉSZ felügyelőbizottságának elnöke is koszorút helyeztek el az emlékműnél

Fotó: Penovác Károly/Napló

Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke kiemelte, fel kell idézni a huszadik századi történelem legborzalmasabb korszakainak történéseit, hogy ne ismétlődhessenek meg újra. A demokrácia törékeny, megőrizni csak akkor lehet, ha a múltunkat ismerjük, az emlékezetet pedig ébren tartjuk, húzta alá.

Kiemelte, 1944 őszétől több mint 800 ezer ártatlan magyart deportáltak Gulag-táborokba, amellyel a hozzátartozókat beleszámítva több millió magyar életét nyomorították meg. Minden második magyar családban volt áldozata a második világháborúnak és az azt követő megtorlásoknak, hívta fel a figyelmet.

Menczer Erzsébet és Koós Csaba, a SZORAKÉSZ felügyelőbizottságának elnöke is koszorút helyeztek el az emlékműnél Fotó: Penovác Károly/Napló

Az azóta eltelt időben három generáció nőtt fel, és ma már egyre kevesebb ismerete van erről az időszakról a kortársaknak, ezért is fontos emlékezni és emlékeztetni, jegyezte meg Menczer Erzsébet.

A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában