Kultúra és természet

2021.10.08. 11:30

Bemutatkozott a világkiállításon az EKF-program

Nagy öröm és nagyszerű lehetőség a bemutatkozás a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa (EKF) program számára az immár egymillió látogatót számláló „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállításon. Bízunk abban, hogy már most felébreszti az érdeklődést a kultúrát szélesen értelmező, a természetközeliséget képviselő év programjai és a vidék látnivalói iránt – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Navracsics Tibor kormánybiztos az EKF látványos standján a Hungexpo A pavilonjában. Hozzátette, az EKF-program ökológiai-kulturális koncepciójának célja, hogy meghatározza a térségre vonatkozó kihívásokat, és megalapozza a hozzá kapcsolódó kulturális programsorozat kidolgozását.

Osváth Sarolta

Navracsics Tibor kiemelte, az EKF-program sokféleképpen kapcsolódik a Bakony–Balaton régió természeti értékeihez

Forrás: EKF/Horváth Bálint

Fotó: BALINT KOVACS

A rendezvényen „házigaz­daként” Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos köszöntőjében kiemelte: érdemes azon gondolkodni, hogy a természetjárás és a természeti adottságokat bemutató programok hogyan tehetők a programsorozat részévé. Ezt követően Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója stratégiai megállapodást írt alá a Bakony és a Balaton vidékének környezeti és természeti értékeire nagymértékben építő programmal kapcsolatos együttműködésre.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az EKF-pályázatra nagyon erős kulturális programot állítottak össze, s ma már egyértelműen beigazolódni látszik annak a koncepciónak a helyessége, hogy kiterjesztették a Bakony és a Balaton természeti és épített örökségekben is gazdag térségére. Eddig több mint száz települési önkormányzattal van közvetlen szerződéses kapcsolatuk, és számos civil szervezettel is együttműködnek.

Navracsics Tibor kiemelte, az EKF-program sokféleképpen kapcsolódik a Bakony–Balaton régió természeti értékeihez Fotó: EKF/Horváth Bálint

A nagyszámú érdeklődővel körülvett, izgalmas látnivalókat kínáló kiállítási standon ezután kerekasztal-beszélgetést tartottak az EKF-program környezet- és természetvédelemhez kapcsolódó értékeiről és terveiről. Markovits Alíz kiemelte: az EKF programjait végigkíséri az ökológiai szemlélet, a rendezvényeket a fenntarthatóság jegyében tervezik. Lapunk kérdésére kifejtette: az EKF-program kapcsán figyelembe veszik az eddigi példákat, amikor nem csupán egy város, hanem egy térség kultúrájára, lehetőségeinek kiaknázására fókuszáltak, hiszen hosszabb távon az a cél, hogy akár Toscanához vagy Provence-hoz hasonló, magasabb nemzetközi értékelést kapjon az erre méltán alkalmas vidék.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az értékek megőrzésének fontosságáról, a változások tudományos kihívásairól beszélt. Puskás Zoltán elmondta: különféle fejlesztéseket hajtanak végre, jelenleg tizenöt bemutatóhely, öt korszerű látogatóközpont működik az igazgatóság területén, a Bakonytól a Kis-Balatonig. Fischer József, a nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője fontosnak tartja az EKF-programban is hangsúlyozni a természetvédelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában