Továbbadják tudásukat

2021.10.29. 14:00

Mestereket avattak és díjakat is átadtak a megyei kereskedelmi és iparkamaránál

Mesteravató ünnepséget tartottak a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Autószerelő-, valamint gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő-szakmában adtak át 26 mesterlevelet, illetve szakácsszakmában – 35 év után – egy aranykoszorús mester címet is.

Molnár Sándor

20211028 Veszprém Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Az ünnepség keretében autószerelő, valamint gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő szakmákban adunk át mesterleveleket, illetve aranykoszorús mester oklevelet szakács szakmában. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A mesteravatón Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és ­Iparkamara elnöke megjegyezte: nagy öröm számára, hogy azt ünnepelhetjük, hogy vannak, akik hajlandók tanulni, képezni magukat, és a jövő érdekében energiát befektetni. Elmondta még, hogy Magyarországon a szakemberképzésnek történelmi hagyománya van, és reményét fejezte ki, hogy az ünnepeltek mesterként kellő energiával folytatják a munkájukat. Az utóbbi évek pozitívumaként megemlítette a technikusképzés visszaállítását, és hogy az iskolarendszerű átalakítással újra sikerült felkelteni az általános iskolások érdeklődését a szakmák iránt. Szólt arról is, hogy a világ a szakmunkák esetében is az egyre magasabb képesítés megszerzésének irányába tart.

Pap Tamásnak Markovszky György adta át az elismerést Fotó: Pesthy Márton/Napló

Csizmadia László, az iparkamara kézműves tagozatának alelnöke hangsúlyozta, hogy jeles nap, társadalmi esemény a mesteravatás. Felhívta a mesterjelöltek figyelmét arra, hogy a mester cím kötelezi majd őket az állandó fejlődésre, az újabb technológiák elsajátítására.

Bárány Balázs autószerelő­mester-jelölt az újonnan végzettek nevében szólt a közönséghez. ­Hangsúlyozta: büszkék lehetnek rá, hogy szakmai tudásukat a legmagasabb szintre fejlesztették, de nem dőlhetnek hátra. Küldetésük beteljesítése rögös úton vezet, hiszen napjainkban a szakemberhiány árnyékolja be a vállalkozások életét. Viszont a szakmai fortélyokat át kell adniuk, mesterségüket meg kell szerettetniük a jövő szakembereivel.

A köszöntőket követően a mesterjelöltek fogadalomtétele következett, majd az ünnepeltek átvehették mesterlevelüket. Az ünnepségen aranykoszorús mester címet vehetett át a több mint 35 éve szakácsmesterként tevékenykedő ­Száva Zoltán, aki mesterszakácsként és szakoktatóként öregbíti szakmája hírnevét.

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Pap Tamást, aki a kamara szakmai elismerését is átvehette kiemelkedő munkájáért. Pap Tamás szakoktatóként tanított többek között a Jendrassik-Venesz Technikumban, aktívan részt vett a szakképzés fejlesztésében, megújításában, és a kamaránál 2014 és 2016 között 202 fő mestervizsga-felkészítését is koordinálta.

A fiatal generáció tagjaként ugyancsak szakmai elismerést vehetett át Fekete Martin, aki a Grazban megrendezett 2021-es Euro Skills versenyen szerzett aranyérmet épületasztalos-szakmában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában