Minimális a kockázat

2021.11.30. 06:52

A várpalotai lőszergyár több előnnyel jár, mint hátránnyal

A Magyar Honvédség parancsnoka a lőtér környéki települések polgármestereinek, képviselőinek tartott tájékoztatót.

Szabó Péter Dániel

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy leszögezte, hazánk biztonságából nem szabad politikai kérdést csinálni

Forrás: Szabó Péter Dániel

Magyarország biztonságából nem szabad politikai kérdést csinálni, jelentette ki a várpalotai Thury-várban a központi lő- és gyakorlótér fejlesztéséről szóló tájékoztatón Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

 

A parancsnok kiemelte, az utóbbi években sokat javult a honvédség megítélése, ami jó alap a fejlődéshez. Ruszin-Szendi Romulusz előadásában a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programról is beszélt, amelynek egyik kiemelt helyszíne Várpalota és környéke. Ennek legfőbb oka, hogy Várpalota és Veszprém között található Közép-Európa legnagyobb központi lő- és gyakorlótere, s nagyobb kötelékek felkészítésére csak itt van lehetőség, jegyezte meg a honvédség parancsnoka. 
 

Ruszin Szendi Romulusz hangsúlyozta, épp ezért fontos a terület fejlesztése, amelyre több év alatt kerülhet sor, s a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan növekvő költségvetése biztosítja hozzá a pénzt. 
 

Ahogy arról már beszámoltunk, Gyulafirátót határában NATO-bázis épül, amely 21. századi színvonalon garantálja majd az ide érkező nemzetközi csapatok ellátását. Ezen a bázison a nemzetközi erők és a gyakorlótér állományát is elhelyezik majd. A komplex objektumban lesznek sátorhelyek, épületek, kiszolgáló­blokkok, gép- és harcjárműtelephely, mosó- és javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont. Emellett a lőtér egyes részein egy kétoldalú együttműködés jegyében az amerikaiak segítik a fejlesztést, hangzott el a Thury-várban tartott tájékoztatón. 
 

Az altábornagy leszögezte, hazánk biztonságából nem szabad politikai kérdést csinálni. Szükség van a kiképzési rendezvényekre, a terepen való gyakorlatozásra, néha bizony éjszaka is, ám mindenről igyekeznek időben tájékoztatni a térségben élőket. 
 

A védelmi ipar fejlesztése is kulcsfontosságú, a Várpalotán épülő lőszer- és robbanóanyaggyár révén csökken a haderő függősége. 
 

– Lőszerre mindig szükség lesz ott, ahol katonák vannak, s ha mindezt itthon tudjuk előállítani, akkor nem függünk senkitől. A gyár közelsége miatt sokkal kevesebb anyagot kell felhalmoznunk. Ráadásul a létesítmény minden magyar és EU-s biztonsági előírásnak megfelel, minimális kockázattal üzemel majd. Várpalota szempontjából én inkább pozitívumokat látok ebben a beruházásban – mondta el a honvédség parancsnoka, majd hozzátette, a térség és az itt élő emberek mindenképpen nyerni fognak azon, hogy a Magyar Honvédség fejlődik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában