Klapka-domborművet avattak Várpalota leendő testvérvárosban

Klapka György honvédtábornok előtt tiszteleg az a dombormű, amelyet a közelmúltban avattak fel a lengyelországi Nysa-ban. Az ünnepségen Campanari-Talabér Márta polgármester vezetésével ott volt Várpalota delegációja is, jövőre ugyanis testvérvárosi szerződést köthet a két település.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai delegáció – Sipos Tamás, Varsányi József, Campanari-Talabér Márta, Dobos Tamás és Borbásné Gazdag Gabriella – Nysában a dombormű avatása után Fotó: Szabó Péter Dániel

Kordian Kolbiarz, Nysa polgármestere meghívására utazott el a lengyel településre októberben a várpalotai delegáció. Az utazás a Várpalotán tett látogatás viszonzása volt, hiszen szeptember elején egy jövőbeni testvérvárosi kapcsolat létrehozásának lehetőségéről egyeztettek a két település vezetői Magyarországon.

A lengyel város központjában elhelyezett dombormű avatóünnepségén elhangzott, Klapka György, szabadságharc után emigrációban élő honvédtábornok az 1866-os porosz-osztrák-olasz háborúban magyar légiót toborzott az osztrákok ellen, amelynek 1500–2000 katonája Neisse – ma Nysa – városában állomásozott néhány héten keresztül. Győrfi Lajos szobrászművész alkotása nemcsak azt szolgálja, hogy Lengyelországban minél többen megismerjék Klapka Györgyöt és az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc többi hősét, hanem szimbolikus módon a magyar-lengyel közös történelemnek is emléket állít. Az avatóünnepségen fellépett a magyar Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes is, tájékoztatta lapunkat Borbásné Gazdag Gabriella, a várpalotai polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

A kétnapos látogatásra Várpalota polgármesterét Dobos Tamás és Sipos Tamás önkormányzati képviselő is elkísérte. A városházán tartott hivatalos találkozón Campana­ri-Talabér Márta és Kordian Kolbiarz polgármester megegyezett abban, hogy mindkét településen elkezdik az előkészületeket a testvérvárosi szerződés aláírására, amelyre 2022 első félévében kerülhet majd sor.

A várpalotai delegáció – Sipos Tamás, Varsányi József, Campanari-Talabér Márta, Dobos Tamás és Borbásné Gazdag Gabriella – Nysában a dombormű avatása után
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Dél-Lengyelországban, a lengyel–cseh határ mentén fekvő Nysa közel 45 ezres lélekszámú település. A komoly történelmi múlttal bíró város nemcsak arról híres, hogy itt készültek a Nysa kisbuszok, amelyekkel a magyar mentők is jártak még a nyolcvanas években. A városban található ugyanis Lengyelország második legnagyobb gótikus épülete, a központjában álló hatszáz éves bazilika, ahol rengeteg lengyel püspök díszes szarkofágja és sírköve megtalálható. A város másik nagy látványossága egy hatalmas erőd, vagy inkább erődítményrendszer, amely nagyon szépen megmaradt, pedig itt küzdöttek Napóleon seregei ellen a porosz csapatok 1807-ben. Ezt a csatát minden nyáron újrajátsszák a lengyel hagyományőrzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában