Ünnep

2021.11.28. 15:30

Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának első gyertyáját

Az Illatos Advent rendezvénysorozaton belül meggyújtották az Óváros téren szombat este Veszprém város adventi koszorújának első gyertyáját Takáts István általános helynök atya és Ovádi Péter országgyűlési képviselő részvételével.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Akos

A Vár restaurálása miatt idén, a hagyományoktól eltérően az Óváros téren, a város karácsonyfája mellett helyezték el az adventi koszorút, amely a Krisztus születésére való várakozást szimbolizálja. Az ünnepi alkalmon Takáts István atya Szent Lukács evangéliumából olvasta fel az összegyűlt tömeg előtt, majd a 21 gramm című filmmel példázta, milyen nagy erővel bír a várakozás, és milyen sokat jelent a lélek tisztasága, amikor majd az Úr színe elé járulunk életünk végén. – A film abból a hiedelemből indult ki, hogy a lélek tömege 21 gramm minden emberben. Ez a súly jelentéktelennek tűnhet az életünkben: egy kolibrimadár súlya, egy csokipapír súlya, igazából nem számít. De ha arról a pillanatról szól, amikor az életem lezárul, akkor ez a minden. Így gondolunk mi is a most hallott Lukács evangéliumára: vajon amikor az életem lezárul, ki leszek én? Életünk utolsó pillanata ne a félelemé és az elvesztegetett lehetőségeké legyen, hanem az örömé, a tudaté, hogy jó volt élni – tette hozzá Takáts István.

 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, az adventi koszorú első gyertyája a hitet jelképezi. – Mi, keresztények pontosan tudjuk, milyen fontos ez. Hiszen a hitünk Istenben, a Megváltóban az, ami vezérli életünket, ami erkölcsi alapul szolgál a tetteinkhez. Most egy olyan korszakot élünk, amikor a hit azok számára is felértékelődött, akik a mindennapokban nem gyakorolják vallásukat, akik egyébként nem hallják meg Isten szavát. Most, amikor a koronavírus ismét itt van köztünk, veszélyezteti saját magunk és szeretteink egészségét, csupán abba a hitbe tudunk kapaszkodni, hogy együtt ismét túllendülünk a járványon. Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor még erősebb lesz – emelte ki Ovádi Péter. A képviselő hozzátette, a korábbi években adventkor mindenki elcsendesült, és magába nézett, de idén azt kéri mindenkitől, ne maradjon csendben, legyen az idei advent közös ünnep, és támogassuk egymást biztató szavakkal és segítő kéz felajánlásával. 

 

Az idei adventi programsorozat az új helyszínen kézműves termékekkel és koncertekkel várja a látogatókat, városszerte több programmal is készülnek, a második adventi hétvégén például a Gizella Női Kar interaktív előadással, zenés beszélgetésekkel és bábszínházi előadással is várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában