Mindkét fél számára előnyös

2021.12.09. 20:06

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia

A Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a Pannon KözTéren.

Horváth Virág

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Az együttműködés fő célja, hogy  "A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében" című projekt keretében mindkét fél számára előnyös együttműködési kapcsolat jöjjön létre.

Az intelligens szakosodás stratégia célkitűzéseivel összhangban a projekt legfontosabb célja annak elősegítése, hogy a Pannon Egyetem különböző karain és kampuszain sikerüljön olyan kutatási folyamatokat támogató tudásbázist kialakítani, amelyek a kutatói utánpótlás biztosításán túl képessé teszik az intézményt a társadalmi innovációt szolgáló és a K+F szféra igényeit kielégítő szolgáltatások nyújtására. 

 - Talán kevéssé ismert, hogy a Pannon Egyetem a környezetvédelem területén két évtizedig szinte egyeduralkodó volt a hazai felsőoktatásban. Ezt az előnyt a mai napig őrizzük, intézményi stratégiánk legfőbb elemei a környezeti fenntarthatósággal és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos, nemzetközi szinten jegyzett kutatások, amelyre reményeink szerint hamarosan jelentős fejlesztési források érkeznek majd egyetemünkre. A régióbeli stratégiai partnerünkkel most aláírt megállapodás ezen törekvéseinket erősíti - hangsúlyozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

- A Pannon Egyetemmel, mint a mérnöki, elsősorban vegyészmérnöki tudományok meghatározó szellemi műhelyével való együttműködésünktől innovatív ötletek kidolgozását és megvalósítását várjuk ilyen módon fuzionálva a szellemi, tudományos tőkét és a mindennapi gyakorlati feladatokat, kihívásokat. Az egyetem és a társaság közötti kapcsolat nem újkeletű, hiszen korábban számos diák készítette diplomamunkáját a Nitrokémia Zrt-nél, illetve több kiemelkedő tehetségű kollégánk is az egyetem falai közül került ki. A most létrejött megállapodással szeretnénk ezt a kapcsolatot újból élővé és mindkét szervezet számára gyümölcsözővé tenni. Ennek keretében örömmel biztosítunk gyakorlati lehetőséget az egyetem hallgatóinak, bevonva őket és ezen keresztül oktatóikat, a Pannon Egyetem tudományos műhelyeit munkánkba – mondta el Tóth Csaba, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

- A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Nitrokémia Zrt. és a Pannon Egyetem szakmai kapcsolata már évtizedekre tekint vissza, ugyanakkor a most aláírásra kerülő megállapodástól az együttműködés formalizálásán túl azt várjuk, hogy a közösen azonosított tevékenységek során közvetlenül tudjuk támogatni mind a hallgatóink szakmai előmenetelét, mind partnerünk piaci tevékenységét – zárta gondolatait Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

Forrás: Balogh Ákos/Napló

- A Pannon Egyetem több területen is tudja támogatni a Nitrokémia Zrt tevékenységét. Kutatási kapacitásaival bekapcsolódik a szennyezett területek megtisztítására alkalmazható technológiák és eljárások kifejlesztésébe, mérési szolgáltatásaival segít azonosítani a különböző elhagyott ipari területeken lévő szennyeződéseket, a céggel együttműködve javaslatot tesz a szennyező komponensek újrahasznosítására. Közös pontként azonosítottuk a szennyvízkezelő rendszerek fejlesztését, szennyvíz monitoring rendszerek kialakítását. Oktatás területén a Nitrokémia Zrt. gyakorló helyet biztosít a különböző mérnök szakos hallgatók képzésére, nyári szakmai gyakorlati helyszínnel, szakdolgozati és diplomadolgozati témák meghirdetésével segíti az Egyetemet – emelte ki dr. Németh Sándor, a mérnöki kar dékánja.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együtt gondoskodik az együttműködés során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában