Veszprém az aranykorát éli

2021.12.02. 17:31

Hostel, kávézó és múzeum fogadóközpontja lesz az ikonikus Ruttner-ház

Az épület a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újulhat meg és kaphat élő funkciókat. Ez is kiderült a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az országos védettségű műemlék Ruttner-ház, amelyben fénykorában vas- és fűszerkereskedés is üzemelt egykor, 2023-ra újjászületik: a tervek szerint egy 35-38 fő befogadására képes ifjúsági szállás kap helyet benne, de lesz egy kávézója is. Ugyanakkor a várbörtön "innen", az udvaron álló lifttel lesz megközelíthető. A Jókai utcán álló épület közel 1.3 milliárd forintból újul meg, mint ahogy az utca ezen része is. 

Szó esett arról is a bevezetőben, hogy az épület sanyarú sorsa akkor fordult jobbra, amikor idén januárban háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék, amelyben a felek megállapodtak a Veszprémi Várbörtön Múzeum fejlesztésében, a volt Ruttner-ház rekonstrukciójában, valamint a Várkert felújítását is támogatja a kontraktus.

 

Navracsics Tibor,  a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a beruházás akárcsak a gyerekkórház épülete, 2023-ban több szempontból szolgálja majd a céljait. Egyrészt szálláshelyeket ad majd a középiskolás fiataloknak és iskolai csoportoknak, másrészt a belváros egy ikonikus épülete újra életre kel. Ugyanakkor az épület közösségi színtérré is válik majd. Elhangzott az a remény is, hogy a beruházás megold majd a Vár egyutcás jellegén is.

Markovits Alíz vezérigazgató elmondta, hogy első veszprémi élménye éppen egy veszprémi osztálykiránduláshoz kötődik. Az épületben kialakítandó hostel biztosan megkönnyíti majd az iskolások, és a fiatalok turisztikai jelenlétét. Úgy véli, hogy a megújuló épület fontos elem lesz a város kulturális és turisztikai életében.

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Porga Gyula, a megyeszékhely polgármestere kiemelte, hogy az EKF2023 programnak köszönhetően egy újabb, évek óta leromlott állapotú épület újulhat meg. A megújulásnak szerinte akkor van értelme, ha az utcára és a városrészre is hatással van. Emlékeztetett rá, hogy az épület korábban nem volt városi tulajdonban, de éltek a lehetőséggel és megvásárolták néhány éve, bízva abban is, hogy ez a beruházás további fejlesztéseket fog generálni.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: Veszprém az aranykorát éli, hiszen két program is fut egymás mellett, a Modern Városok Program és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, melyekben sok a hasonlóság. Örömmel számolt be arról is, hogy újra egy veszprémi cég nyerte el a közbeszerzést. A kivitelezés a tervek szerint jövő év végére, 2023 elejére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában