Bevonják a veszprémieket

2021.12.18. 12:00

Közösséget teremt az EKF program keretén belül létrejövő köztérhálózat

Az Európa kulturális fővárosa (EKF) 2023 értékeit közvetíti és közösséget teremt a program keretén belül létrejövő köztérhálózat.

Marton Attila

Bonyhádi Szilvia, a Veb 2023 közösségi bevonásért felelős projektmenedzsere

– Az EKF közösségi bevonási programja keretében nyílt meg ősszel a Pannon Köztér, és nyitja meg néhány hét múlva kapuit a Jutasi Köztér a Március 15. utcában. Ezek nemcsak a személyes találkozások helyszíneit jelentik a veszprémieknek, hanem segítenek összekapcsolni az egymással nem vagy ritkán kommunikáló társadalmi csoportokat – mondta el Bonyhádi Szilvia, a Veszprém–Balaton (Veb) 2023 Zrt. közösségi bevonásért felelős projektmenedzsere. 


A szeptember végén az Egyetem utcában megnyílt Pannon Köztér a középisko­lá­soknak, egyetemi hallga­tók­nak és a városban élő idő­sebbeknek ad találkozási lehetőséget és programhelyszínt. A Generációs híd nevű műhelyprogramot azért hozta létre a Bonyhádi Szilvia által vezetett csapat, hogy az eltérő életkorú közönség megismerhesse egymás értékeit. A „híd­építés” első eredménye két – egy hagyományőrző és egy sportrendezvényeket felkaroló – programsorozat terve, ezeket várhatóan tavasszal valósítják meg. A köztér a Pannon Egyetem és a Veb 2023 Zrt. stratégiai partnersége keretében jött létre, a helyszín hallgató- és önkéntes csoportokat fogad, de tematikus társasjátékesteket is szerveztek, valamint a Veszprémben élő külföldiek bemutatkozását is segítették már rendezvénnyel. 


A második, a Jutasi Köztér nevű helyszín 2022 január második felében nyitja meg kapuit azzal a céllal, hogy bevonja és aktivizálja a helyi, elsősorban a lakótelepi közösséget. A programok és foglalkozások során reményeik szerint bevonhatják a családokat, gyermekeket, kismamákat és időseket. A Veb 2023 EKF szeretné, hogy a Jutasi Köztérben jövőre már ne csak hazai, hanem külföldi önkéntesek is vegyenek részt a munkában. 


Az EKF közterei az előre meghirdetett programokon fogadják a látogatókat, emellett a kulturális főváros pályázatain induló munkacsoportok összejöveteleinek is helyszínt adnak, továbbá a támogatást elnyerő közösségek programokat valósíthatnak meg ezeken a barátságos helyszíneken –hívta fel a figyelmet Bonyhádi Szilvia. 


A közösségi bevonásért felelős projektmenedzser kiemelte, az elmúlt hónapokban nemcsak a városban, hanem az EKF térségének településein is számos, az Európa kulturális fővárosa programot megismertető rendezvényt szerveztek: a Veb­Veled nevű eseménysorozat hét állomásán különböző témák szerint mutatták be az irodalmi, művészeti, zenei projekteket, valamint a kulturális évadra tervezett infrastrukturális beruházásokat. Az eseményeken a civil szervezetek és kulturális intézmények képviselői első kézből, az EKF munkatársaitól kaphattak információkat a tervekről és arról, hogyan kapcsolódhatnak a programsorozathoz. A közösségi bevonás keretében az EKF művészeti és kulturális pályázati felhívásaira jelentkezőknek közel húsz workshopon nyújtottak segítséget.

 
– A civil szervezeteknek, kulturális intézményeknek és programgazdáknak szóló Együtt okosabb nevű tudás­megosztó sorozatunkon pályázatírással és költségter­ve­zéssel kapcsolatos se­gítséget, valamint praktikus kom­munikációs tippeket adtunk, és három alkalommal abban segítettünk, hogyan lehet zöld­(öko)szempontok és az esély­egyenlőség jegyében megszervezni egy rendezvényt – részletezte Bonyhádi Szilvia. – A két rendezvénysorozaton a magánszemélyek és vállalkozások mellett összesen 160 szervezet képviseltette magát, ami pozitív visszajelzés számukra, és jelzi az EKF iránti érdeklődést is. 


November végén Közös nevező elnevezéssel indították el harmadik rendezvénysorozatukat, amelyből eddig egy alkalmat szerveztek meg online. A civil szervezetek, önkormányzatok és intézmények képviselői, valamint rendezvényszervezők részvételével tartott eseményen nemzetközi példákat mutatnak be az érdeklődőknek a korábbi EKF-városok tapasztalatai alapján. A program januárban, februárban és márciusban további alkalmakkal folytatódik. 

Címkék#ekf 2023

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában