Ünnep

2021.12.02. 14:00

Olyan betlehem, mint a porvai, kevés van az országban

Ötmillió forintot nyert a bakonyi település összességében a karácsonyi ünnepkör szebbé tételére idén.

Rimányi Zita

A Magyar falu program keretében a község civil szervezetei kaptak támogatást eszközbeszerzésre. Mint lapunkban már megírtuk, kétmillió forint értékben vásárolhattak díszkivilágítási elemeket. Emellett egy különleges betlehemet is kialakítottak.

 

Azt is megtudtuk Veinperlné Kovács Andrea polgármestertől, hogy hárommillió forintból alakíthattak ki különleges betlehemet, olyat, amilyen kevés van az országban. Embernagyságú figurái műgyantából készültek, időjárásállók, a következő években újra kikerülhetnek adventkor a falu központjába. Ehhez az Agrárminisztérium és a Nemzeti Vidék Hálózat támogatását használták fel. 

 

A porvai betlehem attól is különleges, hogy egy falubeli gazdától élő állatokat vittek bele: szamarat, bárányt, pónilovat és kecskét. Ezek a jószágok az elkövetkező hetekben ott is maradnak, éjszakai szállásnak istállót hoztak létre nekik. Egyedül a szarvasmarha van az emberalakokhoz hasonlóan műgyantából. 

 

Porván vasárnap gyújtották meg az első adventi gyertyát, áldották meg a betlehemet. Az ünnepség keretében műsort adtak a helyi óvodások és iskolások, karácsonyi énekek hangzottak el. Fellépett a borzavári dalkör, Csutak Noémi fiatal tehetség az alkalomhoz illő dallamokkal örvendeztette meg a közösséget, Rábel Renáta és Molnár Éva verseket adott elő. A résztvevőket meleg teával, forralt borral, süteménnyel vendégelték meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában