Évértékelő

2022.01.31. 13:00

Ipar­űzé­si adóból több volt tavaly Csabrendek bevétele

„A tavalyi év egyik pozitív hozadéka volt számunkra, hogy a korábbiakhoz képest nőtt az iparűzési adóból származó bevételünk, ami nagyobb mozgásteret biztosított az önkormányzat számára.”

Szijártó János

„Tizenötmillió forint értékben újítottunk fel utat Csabrendeken” – mondta Molnár László polgármester

Forrás: Szijártó János/Napló

Erről Molnár László polgármester beszélt érdeklődésünkre. Mint mondta, ez elsősorban az önerős beruházások számában nyilvánult meg. 

– Megkezdtük a polgármesteri hivatal előtti tér rendezését, virágosítottunk, járdát alakítottunk ki, de az óvoda előtti tér is megszépült. Itt aszfaltozunk és parkolóhelyeket létesítettünk. 24 millió forintot költöttünk ipari terület vásárlására, gondolva arra, hogy az esetleg itt letelepedő cégeknek tudjunk helyet biztosítani. Szociális lakásokat, illetve tanári lakást újítottunk fel, szintén önerőből, és a jobb anyagi helyzetnek köszönhetően gépeket, eszközöket is tudtunk vásárolni – hangsúlyozta a polgármester. 

Azt is megtudtuk, hogy a Magyar falu program segítségével mintegy 15 millió forint értékben újítottak fel utat, az előtte való évben kilencmilliót fordíthattak ilyen célra. Ebből a pályázati forrásból nyert ötmilliót a tűzoltó-egyesület autóvásárlásra, amelyet további egymillióval egészített ki az önkormányzat. Állami támogatásból megújult a Csabrendek és Sümeg közötti főútvonal is, beleértve a település belterületi szakaszát. 

Az idei év tekintetében is bizakodó Molnár László, bár úgy fogalmazott, hogy a tervezett bevételeknél egyes tételek esetében még vannak kérdőjelek. Ami viszont mindenképpen jelentős iparűzési bevétellel kecsegtet, az a közelben épülő naperőműpark. Hatalmas beruházásról van szó, amelynek Csabrendeken is lesz kedvező hatása. 

– Természetesen a pályázatokat is figyelemmel kísérjük, többek között az iskola egyik épületét szeretnénk felújítani. A Magyar falu programmal szintén számolunk, ahogy a TOP-os pályázatokkal is. Saját erős fejlesztésekre az idén várhatóan 15-20 millió forint közötti kerettel tervezhetünk – tette hozzá. 

Az idei rendezvénynaptár összeállt már, mint megtudtuk, egyebek között lesz disznóvágás, bortúra, falunap, szüreti felvonulás, de Márton-napi és adventi programokat is szerveznek Csabrendeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában