Hinta, csúszda a gyerekeknek

2022.01.19. 19:00

Megújult a járda a Juci közben, aszfalt került a Petőfi utcába Bakonyoszlopon

Traktort szeretne venni a bakonyoszlopi önkormányzat, olyat, amivel a hóeltakarítás, a kaszálás megoldható. Sok zöld területet kell ugyanis gondozni az emiatt is szép faluban, ahol tavaly a Juci közben a járda újult meg, a Petőfi utcába – ahol új házak állnak, építkezések folynak – aszfalt került.

Rimányi Zita

Forrás: Rimányi Zita/Napló

– A Petőfi utcában még 2006-ban alakított ki az önkormányzat építési telkeket. Önerőből oldottuk meg ivóvízellátásukat, szennyvíz-elvezetésüket, a gáz- és a villanyáram bevezetését. Tízet már eladtunk belőlük. Ötön felépültek a házak, a másik öt kivitelezéséhez megrajzoltatták a tulajdonosok a terveket, valószínűleg idén elkezdődnek azok alapján a munkálatok. Már csak négy telek nem talált gazdára és a múlt évben ebben az utcában elkészülhetett az öt méter széles útburkolat. Megépítésére már háromszor pályáztunk, végül sikerrel jártunk. A Magyar falu program keretében nyertünk rá huszonnégy millió forintos támogatást. Az összeg a teljes költséget fedezte és a projektben előírt műszaki feltételeknek megfelelve valóban időállót, tartós alapozás, betonozás kerülhetett ide – mondta el Wolf Ferenc polgármester és hozzátette: nagy öröm számukra, hogy így már nincs murvás út a faluban, mindegyik aszfaltozott. 

A faluvezető beszélt arról, hogy a Petőfi utcai útépítés mellett tavaly egy másik nagyobb fejlesztést valósíthattak meg. A Juci közben felújíthatták a járdát azon a kétszáz méteres szakaszon, ahol a legrosszabb állapotban volt. Ehhez a Belügyminisztérium pályázati forrását tudták felhasználni, nyolcmillió forintot, amit másfél millió forinttal egészített ki az önkormányzat. Idén szeretnének újabb támogatást igényelni, hogy a fennmaradó százötven méteres részen ugyancsak megfelelő gyalogutat alakíthassanak ki. Több mint tizenöt éve végeztek itt korábban járdafelújítást, az új rész viszont legalább ennyi ideig megfelelő minőségben szolgálhatja a helyieket. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel működtek együtt a bakonyoszlopiak az említett pályázati források igénylésekor, tőle kaptak hozzá segítséget – tudtuk meg Wolf Ferenctől.  

– A koronavírusjárvány a múlt esztendőben behatárolta közösségi életünk lehetőségeit. A Ligeti parkban a játszótér megépítését több ütemben tudtuk megvalósítani. Önkormányzati költségvetésből. Korábban mérleghintát, csúszdát vásároltunk, a kicsik biztonsága érdekében körbekerítettük a játszóterületet és ősszel még rugós kültéri játékokat telepítettünk ide. Ezzel ennek a tervünknek a megvalósítását befejeztük. Azért tartom előrelépésnek, mert ez a rész a falubeliek találkozó-, beszélgetőhelye és nagyobb rendezvényeinket itt szoktuk megtartani. A parknál található a település tulajdonában lévő hajdani kocsma, aminek nyílászáróit kicseréltük. Közösségi térként funkcionál. Még a környezetét szeretnék rendbe tenni, megszépíteni. Ugyanis többek közt a falunapot, a gyereknapot, a tavasz- és az őszzáró ünnepségünket, a családi napot ezen a területen szoktuk megtartani. Ilyenkor az egykori presszó a fellépők öltözködésének a helye. A tálalás szintén megoldható az épületben, háttérintézményként szolgál. Vizes blokkját használhatjuk és vendéglátó egység települhet ide, a konyhába, emellett fedett rész biztosított, ha rossz idő befolyásolja a szabadtéri események megtartását – sorolta a polgármester.

Megemlítette a faluvezető, hogy a három község – Csesznek, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop – közös tulajdonában lévő óvoda fűtéskorszerűsítését együtt tudták megoldani a szomszédos települések. Idén Oszlopon a temetőben szeretnének további fejlesztéseket végrehajtani. A kerítés kialakítását saját erőből valósítják meg és vízelvezető árkokat tetetnek rendbe. Pályázati segítséggel a falugondnoki szolgálat nyolc éves járművét akarják lecserélni. Sok zöld terület gondozását kell az önkormányzatnak folyamatosan ellátnia, ezért egy másik pályázat révén kommunális gép beszerzését tervezik. Ha olyan traktort vehetnének, aminek az elejére hóekét, a hátuljára rézsűkaszát helyezhetnének szükség esetén, akkor számos munkát könnyebben tudnának elvégezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában