Csendesebb évük volt

2022.01.08. 18:00

Továbbra is a közösségépítést tekintik a legfőbb szempontnak Kemenesszentpéteren

Csökkentett rendezvényszámmal, kevés fejlesztéssel, de régi hagyományok újraélesztésének szándékával, több nyertes pályázati eredménnyel telt a tavaly esztendő.

Laskovics Márió

A tavalyi búcsúmisén Gyarmati Józsefné tanítót köszöntötték a katolikus templomban

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Törekiné Takács Beáta polgármester a 2021-es évre visszatekintve elmondta, továbbra is a közösségépítést tekintették a legfőbb szempontnak az önkormányzat működésében, noha nem minden úgy jött össze a járvány miatt, ahogy szerették volna. A korábbi években sikernek örvendő farsangi és nőnapi rendezvény tavaly elmaradt, viszont megtartották a falunapot főző- és sportversennyel, illetve az idősek napját. Március 15-én emléktáblát avattak, a költészet napján verseket engedtek víznek és szélnek, állítottak májusfát, a búcsún pedig idős tanítót köszöntöttek emlékdiplomával és tánccal nyitották meg a vurstlit. Továbbra is szeretnének régi hagyományokat újraéleszteni, valamint közösen lottóznak a pandémia idején.

A májusfa-kitáncolás hagyományát a helyi Bíborvirág Néptánccsoport tavaly már újraélesztette a községben
Forrás: Laskovics Márió/Napló

– Megalakult az értéktárunk bizottsága, e projekt során többször találkoztunk a felvidéki testvértelepülésünk, Csúz képviselőivel. Létrehoztuk a hungarikumokra, megyei és helyi értékekre alapuló társasjátékunkat, mellyel a gyerekek játszva tanulhatják meg a község nevezetességeit. A karácsonyt vasárnapi gyertyagyújtásokkal, illetve élő adventi kalendáriummal vártuk. A jelentkező lakosok az adott számot kidíszíthették az ablakukban, a fődíj egy ilyen társasjáték volt. Év közben új plébánosunk lett, Kovács Richárd. Második éve eredményesen veszünk részt a megyei közterület-szépítési versenyben – árulta el a faluvezető, hozzátéve, 2021-ben utat, járdát, temetőkerítést újítottak fel, valamint kamerarendszert építettek ki. December elején az országfásítási programban gömb szivar- és puszta szilfákat ültettek el, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő részvételével.

Törekiné Takács Beáta polgármester a község társasjátékával
Forrás: Laskovics Márió/Napló

A pályázatok kapcsán Törekiné Takács Beáta polgármester megjegyezte, minden lehetőséget igyekeznek megragadni. A Belügyminisztériumtól a Sport utca felújítására szereztek forrást, több mint 8,5 millió forintot, melyhez még közel 1,3 millió forint önrész szükséges. A Magyar Falu Program (MFP) és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) közös pályázatán rendezvénytámogatásra egymillió forintot nyertek, az összegből sátrat, árnyékolót, padokat, székeket vásárolnának. Fény-, hang- és színpadtechnikára félmillió forintot fordítottak. MFP-pályázaton a Béke utca megújítására közel 31 millió forintot nyertek, tavasszal indulnak a munkálatok. A temető belső, balesetveszélyes útjának kijavítására közel 3,3 millió forint áll majd rendelkezésükre.

 

– Érzékenyen érint minket a felelős állattartás. Pályázatnak köszönhetően közel 700 ezer forintból egy pápai állatorvos révén segítettünk a lakosoknak a kutyák, macskák ivartalanításában, veszettség elleni beoltásában. Az NMI pályázatán a község értéktári logójának megtervezésével Gál Noémi a középiskolás kategóriában első helyezett lett. Besegítettünk a sportegyesületnek egy pályázatírásban, amivel eszközbeszerzésre nyertünk pénzt – tette hozzá a faluvezető.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában