Híd a generációk között

2022.01.31. 06:50

Veszprémbe érkezett a Kereszt-tűzben című kiállítás

Híd a generációk között keresztény könnyűzenei találkozót, közéleti workshopot és a Kereszt-tűzben című kiállítás megnyitóját rendezték meg vasárnap délután a Hangvillában.

Juhász-Léhi István

A Híd a generációk között című keresztény közéleti workshopon Udvardy György érsek beszél. Mellette Azbej Tristan államtitkár

Forrás: Penovác Károly/Napló

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, Budapesten kívül a Kereszt-tűzben című kiállítást először Veszprémben mutatják be, ami nem véletlen. Egyrészt a város az egyik legerősebb bástyája az egyháznak, másrészt Veszprém a történelem során számtalanszor vált áldozatává a különböző hatalmak önkényes törekvéseinek. 

Az államtitkár kiemelte, a Kereszt-tűzben című kiállítás sok helyen járt már a világban, Washington és New York mellett a Vatikánban, Münchenben és Bécsben is. A cél nem változott: a kormány a segítséget viszi oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. 

- Szembesíteni kell magunkat azzal, hogy a világnak van egy része, ahol embertársainkat azért üldözik és ölik meg, mert megvallják keresztény hitüket - mondta Azbej Tristan. 

Az üldözött keresztények mégsem akarják elhagyni hazájukat és szülőföldjüket, hanem azt kérik, ott segítsenek nekik helyben, a Közel-Keleten, a kereszténység bölcsőjében. Ezért hozták létre a Hungary Helps programot, és a világon elsőként szakpolitikai szinten segítik az üldözött keresztényeket.

- Ha egyetlen embert is üldöznek is keresztény hite miatt, akkor nekünk dolgunk van - jelentette ki Azbej Tristan. - Az eredményeink azt mutatják, hogy közel félmillió embernek segített Magyarország a Hungary Helps programmal világszerte. Hisszük, hogy a bajt helyben kell megoldani, és nem a bajba jutottakat kell Európába hozni. Érző szívvel, józan ésszel szeretnénk kivenni a részünket a válságok megoldásából, az emberi szenvedés enyhítéséből.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az esemény fővédnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a rendezvény hiánypótló, hiszen egyre több a fiatal köreikben. Hangsúlyozta: akkor működhet jól egy város, egy térség, ha a fiatalok és az idősek együtt tudnak gondolkodni. Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben, a keresztényüldözésről szóló budapesti nemzetközi konferencia megnyitóján mondott beszédéből idézett végezetül: "Ha lehorgonyzunk a kereszténység mellett, akkor erős hazát, virágzó kultúrát, szerető otthont és boldog családot építhetünk magunknak." 

A rendezvényen mások mellett részt vett Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke és több önkormányzati képviselő, közreműködött a KántoRock egyházi könnyűzenei formáció. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában