Szembenézés és tisztelet

2022.02.26. 08:00

A kommunista diktatúrák áldozatai előtt hajtottak fejet a Veszprémi Törvényszéken

A kommunista diktatúrák alatt a várbörtönben raboskodók és kivégzett politikai elítéltek tiszteletére tartottak megemlékezést a Veszprémi Törvényszék udvarán a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Vidék Országos ’56-os Szervezet rendezvényén Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke beszédében hangsúlyozta, a 21. század bíróságának a múlttal való szembenézés, a főhajtás és az igazságtalanul elítéltek iránti tisztelet is a feladata. Hozzátette, a jelenkor értékelése szempontjából az idő múlásával válnak egyre értékelhetőbbé a múltbeli események. A magyar igazságszolgáltatás „szégyenteljes sötét korszakának” értékelésére az eltelt fél évszázad megfelelő történelmi távlatot ad.

Kahler Frigyes jogtörténész történelmi áttekintésében arról beszélt, Marx és Engels Kommunista kiáltvány című röpirata a polgári társadalmi rend erőszakos megdöntése mellett foglalt állást. Hangsúlyozta, a kommunizmus gyakorlata megbukott, világszerte mintegy százmillióra tehető a halálos áldozatainak száma. Emlékeztetett, Magyarországon először 1919-ben, a Tanácsköztársaság alatt tapasztalta meg a társadalom a „kommunista ámokfutást”, majd 1945 után a GULAG, a kitelepítés, koncepciós perek, a civil és demokratikus közélet szétverését jelentette a kommunizmus. Aláhúzta, az intézkedések a szabadságjogok felszámolását eredményezték. Hozzátette, a terror mellett a megtévesztés, a hazugság volt a kommunista rendszer alapja.

A megemlékezésen Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke imát mondott a kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért. A megemlékezésen részt vett Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) és Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában