Emléktábla

2022.02.28. 08:00

Főhajtással emlékeztek a kommunizmus áldozataira Lovason

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a kommunizmus áldozatai­nak emléknapja alkalmából rendezett tisztelgő összejövetelt a Stefanovszky-háznál, Lovasi Jenő magyar királyi főhadnagy, az 1956-os Lovasi Forradalmi Nemzeti Bizottság egykori elnökének emléktáblájánál.

Juhász-Léhi István

Kovács Györgyi mondott emlékbeszédet a Stefanovszky-ház előtt Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A megjelenteket Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte, majd emlékbeszédet Kovács Györgyi, Lovasi Jenő unokája, a Stefanovszky-ház visszavásárlója mondott. Kiemelte: sok család a kommunista diktatúra áldozatává lett. Voltak, akik a vagyonukat, a létbiztonságukat, ítélőképességüket, mások az életüket is elveszítették a felfordulásban. Hangsúlyozta, a történelem emberi sorsok szövevénye: nyugodtabb és viharosabb sorsok alakulnak, attól függően, hogy ki milyen korban, hol és miként szerepel benne. Belekeveredik a történelembe az ember, és a sodrásban több-kevesebb sikerrel próbálja irányítani az életét elvek, eszmék és a túlélési ösztön mentén. 

 

Kovács Györgyi beszélt arról is, hogy felmenői biztosan nem erre a békére számítottak 1945-ben. Arra, amit a Szovjetunió és a kommunizmus eszméje az országra kényszerített. A társadalom polarizálódott, és ez az, ami nemcsak meghatározza, hanem túl is mutat az egyes emberek sorsán. Kijelentette, semmissé tenni dolgokat nem tudunk, de megérteni és feldolgozni szükséges a történteket.

 

 

Koszorút helyezett el az emléktáblánál Lovasi Magdolna Andrea, Kovács Mária Györgyi, Lovasi Judit és férje, valamint ifj. Nemes Miklós, id. Nemes Miklósné, Varjas Géza, ifj. Varjas Géza, Varjas Ildikó és Varjasné Székely Éva. Koszorúzott a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet nevében Mayer Ferenc Sándor országos alelnök, egykori politikai elítélt és Suri Kálmán, a Szovjetunióba deportált egykori 56-os nemzetőr. Lovas önkormányzata és az Alsóörs–lovasi Református Társegyházközség képviseletében is elhelyezték az emlékezés virágait. 

 

Ezután az emlékezők átvonultak az egykori Varjas-házhoz, és megkoszorúzták Var­jas Géza, a kommunista diktatúra áldozatává vált nagygazda emléktábláját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában