A várvédő tiszteletére

2022.04.26. 11:30

Hagyományteremtő a Dunántúl oroszlánjának napja

Várpalota A hős várvédő kapitány, Thury György emléke előtt tisztelegve egész napos programsorozatot rendeztek április 24-én, vasárnap a várpalotai Thury-várban, ahol tárlatvezetésekkel, hagyományőrző bemutatókkal, íjászversennyel és egy történelmi színjátékkal is várták az érdeklődőket.

Szabó Péter Dániel

A gyermekeket izgalmas programok várták a várpalotai várnál Fotó: Szabó Péter Dániel

A Dunántúl oroszlánjának napja címmel hirdette meg rendezvényét a Thury-vár, így is tisztelegve Thury György nagysága előtt, aki 1566 júniu­sában 500 katonájával védte a palotai várat Arszlán pasa nyolcezres seregével szemben. Oláh Tibor várkapitány kérdésünkre elmondta, a György- napra időzített eseménnyel szeretnének hagyományt teremteni. 

A délelőtti megnyitó után a Legenda életre kel című tárlatvezetésre várták a megjelenteket. Thury életéről és haláláról hallgathattak meg érdekességeket azok, akik eljöttek Várpalotára, de láthatták a várvédő kapitány pallosát is. A nap folyamán ellátogathattak a középkori kínzókamrába, sőt, szó volt a vár oldalában nemrég feltárt pénzverdéről is, ahol összesen 178 darab hamis pénzérmét találtak a régészek. 

A gyermekeknek a Portéka Színpad vásári komédiájával kedveskedtek a szervezők, de az országos hírű természetvédő, Somlai Tibor is előadást tartott a pákászatról. Délután tüzérségi bemutatót rendeztek a szintén nemrég feltárt délkeleti őrtoronynál, ahol a végvári védelmi rendszerről kaphattak képet a vendégek. Mindeközben a várnál egész nap hagyományőrző csapatok bemutatói szórakoztatták a közönséget, a házigazda várpalotaiak mellett egri, maglódi és gyulai csapatok érkeztek Várpalotára. 

A vihar kapujában, avagy a Dunántúl oroszlánja címmel történelmi színjátékot is láthattak az érdeklődők a Vörös Oroszlán Lovagrend és a Thury-vár Vitézei HSE elő- adásában. A darab érdekessége az volt, hogy korabeli levelek alapján három nézőpontból (magyar, német, török) mutatta be Thury György életét. 

A várvédő kapitány hősiessége előtt tisztelegve 15.54-kor (1554-ben került Várpalotára Thury György) a megjelent hagyományőrzők közösen adtak le díszlövést a vár előtt, majd íjászversenyt tartottak, ahol négy város íjászai versengtek a Szent György-vándorkupáért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában