Jubileum

2022.04.25. 07:00

Nosztalgia-hétvége Balatonfüreden: ötvenéves a város

Nosztalgia-hétvégével ünnepelte meg Balatonfüred, hogy ötven évvel ezelőtti nyilvánították várossá. Rendkívül gazdag kínálattal, egyebek mellett szépészeti versennyel, gasztronómiai fesztivállal, valamint koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal emlékeztek meg a jubileumról április 23-24-én.

Kovács Erika

20220423 Balatonfüred vitorlás tér. Kóstold Körbe finom ételek és italok a Vitorlás téren a Balatoni Kör szervezésében. Foto: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Pezsgett a város az elmúlt hétvégén is, mert nagyon sokan érkeztek azzal a céllal, hogy megtekintsék a jubileumi programsorozatot. Balatonfüreden 1971-ben nyilvánították várossá, az ötvenéves évfordulót tavaly ősszel ünnepelték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény. Így a jubileumra az elmúlt hétvégén emlékeztek a városban. A Hajas László mesterfodrász vezette Magyar Fodrász- Kozmetikus-Körmös Egyesület jóvoltából, különleges program volt az 1971. májusában megrendezett I. Magyar Fodrászbajnokság megidézése. Az 51 évvel ezelőtti eseményre hivatkozva látványos, nyilvános showt rendeztek ismét a városban. A 64. Nosztalgia Magyar Fodrász Bajnokság és Kiállítás két napon át zajlott a Balaton Szabadidő Központban. A show alatt korabeli frizurákat lehetett látni egy kivetítőn. Két napra a városba költözött a balatoni gasztronómia színe-java is. A Vitorlás téren a Balatoni Kör Kóstold körbe rendezvényén a régió legjobb borai és ételei közül lehetett válogatni. Fókuszban álltak a különleges, egymással harmonizáló ízek, a szezonalitás, a halak, a friss zöldségek. Igazi kulináris élményt nyújtott például a fövenyesi strandbisztró kókuszos mangó krémlevese chili ropogóssal, a roppanós tésztában kisütött harcsa vajpuha lilahagymás krumplival, friss salátával, illetve a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium halból készült, majd könnyű tésztában, frissen kisütött, friss salátaágyon kínált Krúdy halacsintája. 

Édességnek habkönnyű, mézzel, vaníliával ízesített tápiókagyöngy pudingot kínáltak. Miskei Tímea igazgatóhelyettes elmondta a különlegességek Leányvári Krisztina szakoktató ötlete nyomán készültek el, melyben Kovács Sára és a Ferenczi Andrienn diákok segítettek. A kitűnő ételek mellett a gyerekeknek a Káli-medencéből és Veszprémből jól ismert Varga László pultjánál a balatoni mesehős, Füred Kapitány figurájával együtt külön finomságokat kínáltak. Szilágyi Lajos a kör elnöke azt mondta, az eseményt évente többször a tó különféle helyszínein szervezik meg azért, hogy egy helyen mutatkozzon be a Balaton színe-java, vezető vendéglátósai, és ne kelljen sokat utazni a finomságokért. Céljuk továbbá, hogy a kitűnő ételek, italok is vonzzák egész évben a vendégeket a Balatonhoz. 

 

A finomságokhoz a Balaton legjobb boraiból és pezsgőiből lehetett válogatni. A nosztalgia hétvége alkalmából a Tagore sétányon családi programokat szerveztek, játszóház, gólyalábas utcaszínház várta a gyerekeket. Kisfaludy Színpadon a kitűnő hangulatról az Alma együttes, a 100 Folk Celsius, Rutkai Bori Bandája, az ABBA emlékzenekar, valamint az Acro Dance, a Balatonfüred Néptánc Együttes, a helyi koncert fúvószenekar, a vegyeskar, a rézhúros citeraegyüttes és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága gondoskodott. A nosztalgia hétvégén a testvérvárosok delegációi részt vettek az ünnepi testületi ülésen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában