Régi álom válik valóra

2022.04.01. 07:00

Parkot és piacot is kialakítanak Berhidán

Kétszázmillió forint kormányzati támogatással idén őszre megújul a Berhida központjában lévő tér, hangzott el a helyszínen a minap.

Kovács Erika

Pergő Margit és Kontrát Károly megtekinti a belvárosi tér tervét Fotó: Kovács Erika/Napló

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a helyszínen azt mondta, teljesül a helyiek régi álma, hiszen hamarosan megújul az évek óta kihasználatlan terület a város központjában, és a rendezett városközpont nagyon fontos egy településen. Az elmúlt időszakban keresték meg a helyiek, hogy segítsen a tér fejlesztésében. 

 


– Nem volt kérdés, hogy támogatom az elképzelést, így Magyarország kormánya 200 millió forintot biztosított a főtér rehabilitálására – fogalmazott a kormánypárti politikus, majd pedig méltatta Lakath Jánost, akiről majd elnevezik a teret. Berhida egyetlen nemese vagyonát szeretetotthon létrehozására adományozta. 

 


Pergő Margit, Berhida polgármestere felidézte, a téren állt Lakath János háza, melyben gyerekek éltek, de az épület 1985-ben, a földrengés után életveszélyes lett, ezért később az önkormányzat lebontatta, és az új csecsemőotthon Peremartonban épült meg. A terület rendbetétele alapvető érdeke Berhidának, ezért folyamodott a vezetés, a testület, a lakosság a kormányzat, illetve a képviselők a támogatásért. Az elnyert 200 millió forinthoz az önkormányzat még 15 millió forint saját forrást tesz hozzá. Az összegből őszre kulturált területet hoznak létre piactérrel, parkkal, melyen elhelyeznek gyermekjátékokat, kamerákat, automata öntözőrendszert, és napelemes lesz a világítás. A teret később tovább fejlesztik, hogy kedvelt helye legyen a helyieknek, a vendégeknek. A névadó tiszteletére emlékhelyet is kialakítanak. Fülöp Attila önkormányzati képviselő kiemelte, 20 éve áll kihasználatlanul a tér. A lakosság régóra vár a rendbetételére, amit két másik képviselővel együtt kezdeményezett az országgyűlési képviselőnél, így nemsokára új színfolttal gazdagodhat a város. 

Címkék#piac#park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában