Autizmus

2022.04.02. 09:00

Világnap lufikkal, dobokkal és buborékokkal Veszprémben

Kék lufis felvonulást szervez már nyolc éve az autizmus világnapja alkalmából a veszprémi AutiSpektrum Egyesület. Idén is várja a vidám rendezvényre a kék virágokat, szélforgókat elhelyezőket. Ez a látványos része tevékenységének, mellyel az érintettek családjának érdekeit képviseli, az autizmus társadalmi elfogadottságát növeli.

Rimányi Zita

Kékbe borult a veszprémi városháza tavaly az autizmus világnapján Fotó: archív/Pesthy Márton

Ebben az évben április 2-án, szombaton 15 órakor Veszprémben a Kossuth utcai órától indul a szimpátiafelvonulás menete. A Petőfi színház művészei a társulat otthonát jelentő épületnél adnak műsort. Itt mutatkozik be a Horizont dobkör, amelyben autista gyermeket nevelő anyukák játszanak. Lesz buborékfújás, és azokat a kék papírvirágokat, szélforgókat helyezik el a színház előtti területen, amelyeket a város óvodásai, iskolásai készítettek. 

 


Azért a kék szín kap szerepet ezen a napon, mert egy korábbi, a figyelmet az autizmusra felhívó világkampány fő eleme az volt, hogy szimbolikus épületeket kékre világítottak ki. Talán a csupa kék vidám jelképek segítenek az esélyegyenlőség megteremtésében, az elfogadásban, annak belátásában, hogy az autizmussal élőknek is szükségük van korai fejlesztésre, oktatásra, munkahelyekre, családjuknak támogatásra. Igazából csak arra vágynak, mint mindenki más. 

 


Az AutiSpektrum Egyesület az említettekért sokféleképpen, sokat tett, 2013 januárja óta működik, 2019-ben Pro Civitate-díjban részesült. Az önsegítő csoportnak jelenleg 85 tagja van. Főként a gyermekük által érintett szülők csatlakoznak hozzájuk, folyamatosan. Kiadták, majd ingyenesen eljuttatták az ország több ezer iskolájába, óvodájába, könyvtárába a Csillagbusz című szemléletformáló könyvet, amely elnyerte Az év gyerekkönyve 2016 Innováció díját. Elkészíttették a Lehet könnyebb! című útmutatót, amely az integráló intézménybe járó, autista gyermekkel foglalkozó pedagógusoknak szól. Az Orvosnál című kisfilm­sorozatot szintén elérhetővé tették. Szülőcsoportjuk havonta tart összejövetelt, fejlesztő foglalkozásokat szerveznek autizmussal élő gyermekeknek. A kamaszokat is összefogják. Mindehhez felújították a veszprémi önkormányzattól használatra megkapott helyiségeket, amelyekben szintén zajlanak képzések. Fontosak közös szabadidős programjaik, élvezik a résztvevők nyári fejlesztő táboraikat. 

 


Brokés Judit egyesületi elnök tavaly arról is beszámolhatott, milyen jól érezték magukat az autizmussal élő gyermekek, amikor pónifogatra ültek és vitorlázhattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában