Hagyomány

2022.05.16. 14:00

Évadnyitó vitorlabontó ünnepséget rendeztek Balatonfüreden

Balatoni évadnyitó vitorlabontó ünnepséget rendeztek Balatonfüreden, melynek keretében a legrégebbi vitorlásról, az 1896-ban épített Kishamisról megkoszorúzták a tavat és egy neves sportoló előtt tisztelegve, emléktáblát avattak a Vitorlás téren május 14-én, szombaton. Az ünnepséget az ötvenéves város önkormányzata és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szervezte meg.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A város fúvószenekarának térzenéje után Szépvölgyi István, a neves hazai vitorlázóportál főszerkesztője köszöntőjéből kiderült, az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az akkorinál napjainkban már jóval hosszabb a vitorlás évad, illetve versenyszezon, mely március végéről november közepéig tart, és ha nem fagy be a tó, még tovább is hajózható. A Balaton első megkoszorúzása a 1940-es évekre tehető. A magyar hajózás fekete napja 1954. május 30, amikor elsüllyedt a Pajtás nevű csavargőzös, melynek utasai az évadnyitó vitorlásversenyt tekintették volna meg. A viadal résztvevői azonnal az utasok segítségére siettek. Elhangzott, a hajót a Dunáról hozták el, és a balatoni hajózásra nem volt alkalmas.  

Bóka István, Balatonfüred polgármestere méltatta a Balatonfüredi Yacht Clubot (BYC), mely az 1860-as években megalapított klubnak a jogutódja, ahol a modern balatoni és hazai vitorlázás elkezdődött. A polgármester a vitorlázás bölcsőjének és fellegvárának nevezte a várost, ahol ma is kikötőhely felújítások és bővítések történnek. Beszélt a kemping felújításáról, az ottani leendő klubhelyiségről, mely a magyar vitorlázás, illetve az ehhez köthető turizmus meghatározója lesz, a fő beruházó ugyanis az MVSZ. Gerendy Zoltán, az MVSZ elnöke egyebek mellett elmondta, idén a Balatonon mintegy 150 klubból, 4000 versenyzővel 175 verseny lesz, mintegy 24 nagyhajós bajnokság, közel 60 flotta verseny és hat kiemelkedő nemzetközi viadal. A tavon jelenleg mintegy 8000 vitorláshely található. Az elnök üdvözölte a kempingben lévő, kikötői fejlesztést, mely az evezős sportok űzésre is alkalmas lesz. A köszöntők után Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő megnyitotta a vitorlásszezont. 

 

Az ünnepélyes vitorlabontó szép mozzanatát adta, amikor a Himnusz alatt a Kishamisról, a Balaton legrégibb vitorlásáról megkoszorúzták a tavat, majd Böröcz István, a BYC ügyvezetője és Varga Lajos, a BYC elnöke felavatta Tolnay Kálmán kishajótervező, kétszeres olimpikon, Kékszalag verseny győztes, többszörös magyar bajnok vitorlázó, a BYC örökös tagja, több rangos elismerés, kitüntetés tulajdonosa közadakozásból készült emléktábláját. A neves sportemberre Böröcz István ügyvezető emlékezett, aki egyebek mellett elmondta, a kitűnő vitorlázó előtt tisztelegve a BYC az évadnyitó előtti hétvégén minden évben emlékversenyt rendez. A balatoni évadnyitó a 878.Co Nagydíj vitorlásversennyel kezdődött meg, melyre 224 nevezés érkezett, és mintegy 1000 versenyző állt rajthoz.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában