Háromszoros jubileum a pétfürdői iskolában

2022.05.13. 16:00

Kórustalálkozó, tókerülés futóbajnokkal, helytörténet szabadulószobában

Ünnepi programsorozatot tartott a pétfürdői Horváth István Általános Iskola abból az alkalomból, hogy százéves a helyi oktatás, kilencven éve alapították az intézmény jogelődjét és 25 éve vette fel a Horváth István nevet.

Rimányi Zita

Folytatják a hagyományt – A Horváth István iskola énekkarát az intézmény névadója alapította és évtizedekig vezette

Fotó: Iskola

Területi angolversenyt és kórustalálkozót szerveztek többek közt, rajz- és fotókiállítást rendeztek és gálaműsoron mutatkoztak be a tehetséges diákok. A tanulmányi versenyek mellett szépkiejtésüket tették próbára a gyerekek. Szerepelt a programban labdarúgótorna, matematika csapatverseny, rendhagyó rajzóra, ökosuli-vetélkedő, laborbemutató, kézműves foglalkozás, kosárlabda- és kerékpáros bemutató, hagyományőrző íjászkodás, bemutatták a helytörténeti szabadulószobát, a kreatív irodalmi műhelyt, a társasjátéktermet. A tókerülő futáshoz csatlakozott Eiserle Judit maratoni futóbajnok, a tanulók találkozhattak Ecküvel, a Hősök zenekar frontemberével – mindketten korábban ebbe az iskolába jártak.

Az ünnepi pillanatok történelmi visszatekintéséből kiderült, hogy az oktatás száz évvel ezelőtt vette kezdetét tanyasi iskolában, majd a vegyigyár létrejöttét követően, kilencven éve alapították a gyártelepi iskolát. A nitrogénművek és az állam segítségével 55 éve felépülhetett a mai központi iskolaépület. Már az első évtől az intézményben tanított az 1913-ben, Újvidéken született Horváth István, aki 1932-ben megalakította a Péti Dalegyletet. Több mint ötven évig vezette a Péti Munkás Énekkart. Vegyes kórust is dirigált, amely a Zeneakadémián szerepelt Kodály Zoltán előtt. Igazgatóként dolgozott az iskolában 1946-tól nyugdíjazásáig, majd még húsz évig óraadóként technikát oktatott. Átvehette a gyémántdiplomát, mellyel hatvan esztendős tanító tevékenységét ismerték el. Az iskola énekkarát szintén ő alapította és évtizedekig vezette. „A szeretet az élet” – ez a Móra Ferenc idézet volt a mottója, amely a Horváth István emlékparkban található emlékművén is olvasható.

Ennek jegyében dolgoznak ma is az intézményben, amely az Egészségfejlesztő Modelliskola, a Regisztrált Tehetségpont és az Örökös Boldogiskola címek mellé ez év tavaszán két újabb rangos elismerést szerzett. Szeptembertől három éven át viselheti az Ökoiskola címet, az emelt szintű oktatásban elért eredményeinek köszönhetően pedig az ELTE-Origó Nyelvi Centrum junior partneriskolája lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában