Szép eredmények

2022.05.02. 14:00

Remekeltek az országos versenyeken a tapolcai diákok

A Széchenyi István Baptista technikum, szakképző iskola és gimnázium tanulói remekeltek az év végi országos versenyeken.

Tóth B. Zsuzsa

Gyurecska László, Pimper Krisztián, Nagy László, Szentpéteri Bálint Mózes és Csizmadia László

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az Ágazati Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyén az első és a harmadik helyet szerezték meg az intézmény 12. e. osztályos diákjai közművelődési ismeretek tantárgyból. Az első helyezést Ürmös Ivett, a harmadikat Dajka Mikolt szerezte meg. Amint azt felkészítő tanáruktól, Székely Gabriellától megtudtuk, Ivett 93 százalékot teljesített, ez kiemelkedően jó eredmény.  

– Mivel a diákok rendezvényszervező szakmai vizsgát tettek a közelmúltban, a tananyag még a fejükben volt, ezért nem kellett különösebben készülniük a versenyre. Egy fajta próba érettséginek is jó volt ez a megmérettetés, de mivel az iskolában tavaly már volt érettségi ebből a tantárgyból, annak a feladatait is megoldották felkészülés, gyakorlásképpen. Így futottak neki a versenynek, amely eredményéért az érettségi előtt álló diákok többlet pontot kapnak az egyetemi felvételihez – mondta a tanárnő. Mikolt hozzátette, hogy a továbbiakban szociológiát tanul, főiskolára készül, oda nem tudja felhasználni a plusz pontokat. Ivett elhelyezkedés előtt áll.  

Ürmös Ivett, Dajka Mikolt és Székely Gabriella
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az országos szakmai tanulmányi versenyen a központifűtés és gázhálózat rendszerszerelők közül   Szentpéteri Bálint Mózes harmadik helyezést ért el. Felkészítő oktatói, Nagy László és Csizmadia László elmondták, hogy több, mint egy hónapon át készültek a versenyre, annak során minden folyamatot végig vettek. - Mózes már dolgozik, de a munkáltatója megengedte, hogy a felkészülésre figyeljünk ez idő alatt. Olyan mennyiségű feladatot kaptak a versenyzők, hogy profi szakembereknek sem lett volna egyszerű megoldani. Kiegyensúlyozott, nem pánikolt, ez sokat segített. Amellett 17 évesen huszonévesekkel versenyzett, nekik jelentős előnyük, több tapasztalatuk volt. Korosztályához viszonyítva ő nem is harmadik, hanem első lett. De ezt még bizonyíthatja később.  Jó tanuló, érettségizik, marad még az iskolában két évre. Egy diák bármit elérhet, ha akarja – mondták a tanárok és köszönetüket fejezték ki azon kollégáiknak is, akik szintén segítették a felkészülést.

Mózes számára a legnagyobb nehézséget a kevés idő okozta, úgy érezte, hogy gyors tempót követeltek a versenyen. – Erős volt a mezőny is, fej fej mellett haladtunk, izgultam is – vallja Mózes, aki még nyolcadik osztályos korában egy pályaválasztási bemutatón döntötte el, hogy a tapolcai intézményben tanul tovább. A szakmához ragaszkodott, hiszen édesapja is ezen a területen dolgozik. A bemutatón megfogta az itteni diákok évek óta elért kimagasló eredménye, így hajmáskériként vállalta a kollégiumot is. A versenyre készülve rákapcsolt a tanulásra, így sikerült elérnie a szép eredményt.

A versenyen szakács szakmában Pimper Krisztián remekelt, aki a negyedik helyezést érte el. Felkészítő tanára Gyurecska László volt.

Krisztián 377 vetélytárssal küzdött meg, 83 százalékos eredménnyel nyolcadikként jutott tovább az első tízbe. A középdöntőben már első helyet szerzett, az országos döntőben öten versengtek. - A tovább jutó iskolák közül a tapolcai volt a legkisebb intézmény. Rengeteget készültünk, boldogok vagyunk a negyedik helyért is. A stressz megnehezítette a versengést, ez volt Krisztián első versenye. Sokan nézték, fényképezték, rengetegen voltak a versenyen. Szuvidolt ételt készített, marinált, ment neki minden ügyesen. Három fogásos meleg ételt kellett készítenie, előételt, főételt, desszertet. Három hidegkonyhai termék szintén feladat volt. Kötelező, ajánlott és szabadon felhasználható nyersanyagokat kapott, halas, szárnyas és vegetáriánus előételt készített Krisztián. Az eredményének köszönhetően felmentést kapott a vizsgák alól, korábban már érettségizett, így munkába áll. Több ajánlatot kapott, egy köveskáli étteremben lesz szakács – mondta a felkészítő tanár. Krisztián szeret otthon főzni a családnak, vallja, hogy az otthoni ételnek nincs párja, kedveli a húsokat, de nincs kedvenc étele. Legtöbbször ő készíti otthon az ebédet, de azt mondja, az egészen más, mint amikor az iskolában kell tanulni és a versenyre készülni. Nagyon szereti magát a főzés folyamatát, a különféle technológiákat. Vallja, hogy nagy szerepe van a szakmában a kreativitásnak és ismerni kell a modern, komolyabb technológiákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában