A művelődési ház falán látható

2022.06.02. 16:00

Hősök napján avatták fel a bakonygyepesi címert

A hősök napi megemlékezés keretében avatták fel Bakonygyepes lakói a városrész címerét az elmúlt hétvégén.

Tisler Anna

Áment Márton és Pék Attila önkormányzati képviselő

Forrás: Tisler Anna

A címert az Ajka várossá nyilvánítása 50. évfordulója megünneplésére létrehozott szimbólumbizottság munkájában részt vevő Áment Márton vezetésével készítették el, Varga György közreműködésével. 

Forrás: Tisler Anna

Áment Márton, a programot szervező Gyepesi Örökségünk Egyesület elnöke köszöntőjében ismertette a címeren látható szimbólumokat. Elmondta, hogy az alsó mező egy védelmi rendszert képez, ugyanis a gyepes szó a gyepü kifejezés származéka, amely erdőszövedék képezte akadályt jelent. A terület egykor a védelmi vonal része volt. Balra fent a búzakalászcsokor sarlóval a megélhetési forrásra utal, ugyanis sokáig a földművelés és az állattenyésztés biztosította a lakosság megélhetését. Középen az 1910-ben épült templom az aktív vallási életre utal, az újratelepítéstől a második világháborúig a lakosok csaknem teljes egészében római katolikus vallásúak voltak. Jobboldalt egy gólya látható, amelyről úgy tartották, hogy szerencsét hoz a falunak. A piros, fehér és zöld szín a magyar nemzetre utal.
A Diénes Attila szobrász által bronzból készített címer a művelődési ház falán látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában