Emlékezés

2022.06.04. 16:00

Megküzdött a magyar nép a fennmaradásáért

Magyarként mindig egy újjászületni képes nemzet tagjai maradunk, és örökre összetartozunk, fogalmazott Porga Gyula polgármester a nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést szombaton a Fidesz–KDNP helyi csoportjai a városháza előtti téren az országzászlónál. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) beszédében kiemelte, az első világháborúban résztvevő országok közül Magyarország szenvedte el a legnagyobb áldozatot azzal, hogy lakosságának és területének jelentős részét elveszítette 1920-ban. Hazánk területének 71 százalékát csatolták el, és népességének közel kétharmada került idegen állam uralma alá, a döntés továbbá gazdasági, társadalmi és lelki csapást is jelentett az országnak, hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett, a trianoni döntéssel meghozott határokon belül 7,6 millió magyar maradt. – A nemzeti összetartozás napja emléknap, amelyet lélekben együtt tölt minden magyar, éljen bárhol a világban – fogalmazott. Hangsúlyozta, június negyedike nem gyásznap: Magyarország nem szűnt meg létezni az igazságtalan döntés után sem. A magyar népnek meg kellett küzdenie a fennmaradásáért, és az elmúlt évtizedekben a magyarság a nemzeti újjászületés egyedülálló képességéről tett tanúbizonyságot. Együtt, egy nemzet tagjaként megélhetjük magyarságunkat, húzta alá, majd megjegyezte, a veszprémiek a testvérvárosi kapcsolatokban időről időre átélhetik a magyar nemzethez tartozást. A rendezvényen Hatás Andrea előadóművész Babits Mihály versét szavalta el, míg Takács Bogi a Nélküled című dalt énekelte el. A program végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az országzászlónál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában