Pünkösd

2022.06.06. 07:00

Steinbach József püspök: Isten lelke megerősít bennünket

Isten lelke az erő, a szeretet és a józanság lelke, mondta Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, akivel az ünnep kapcsán beszélgettünk.

Balla Emőke

A Szentlélek minden életnek a forrása, mondta Steinbach József református püspök

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Isten háromféle módon jelentette ki magát. Az Atyaisten, aki teremtette a világot és gondviselő szeretetével fenntartja, a Fiú, akiben testet öltött, eljött erre a világra. Jézus Krisztus megváltó halála és feltámadása után felment a mennybe és elküldte az ő Lelkét erre a világra, hogy a Jézus Krisztusban közölt isteni szeretet megfogható legyen. A Szentlélek az egyetlen Istennek a harmadik létformája. 

- A Szentlélek éltető lélek, minden életnek a forrása. Az emberi élet az Isten lelke által lehetséges - hangsúlyozta a püspök. - A teremtéstörténetben olvassuk, hogy Isten megformálta az embert a föld porából, életnek leheletét lehelte az orrába, éltető lelkéből adott az embernek, így elevenedett meg a teste és a testében a saját lelke. Ezért minden lélegzetvételünkkel Isten éltető lelkéről teszünk bizonyságot, ha akarjuk, ha nem. Nincs élet Isten lelke nélkül. Mindenben, ami ebben a világban szép, felemel, épít, örömre hangol, boldogsággal, reménységgel tölt el, megihlet, a tudomány felismeréseiben, az Isten lelke munkál.

Steinbach József szólt arról, hogy Isten lelke ad nekünk bölcsességet. Az életünk tele van döntéshelyzetekkel, konfliktusokkal, nehéz helyzetekkel. Isten lelkének vezetése által értelmes kompromisszumokat tudunk kötni ahhoz, hogy a dolgainkat megfelelően rendezzük, az egységet munkáljuk és ne az ellentéteket. Most különösen is aktuális, hogy békességszerzők legyünk. Sokféle érdek van, sokfélék vagyunk, de Isten lelke a sokféle embert, sokféle érdeket eggyé formálja. 

- Az első pünkösdön azt láttuk, hogy az emberek különféle nyelveken beszéltek, különböző helyekről jöttek, de Isten lelke azt a csodát teremtette, hogy megértették egymást és együtt dicsérték az Istent. Nemcsak ezt tapasztalták meg, hanem azt, hogy betöltötte őket Isten lelke, értelmük, hitük kinyílt arra a többre, ami egyedül Isten ajándéka. Isten lelke tette világossá számukra Jézus Krisztus személyét, azt, hogy ő Isten Fia, aki azért jött erre a világra, hogy bennünket minden emberi problémától megszabadítson, megváltson és ebben a világban új hívő, boldog életet ajándékozzon. Isten lelke az, aki megnyitja az értelmünket és a szívünket a hitre. Hitet ajándékoz. Magunktól nem vagyunk képesek hinni, a hit felülről való ajándék, hitet Isten lelke adhat. A Szentlélek hitet ajándékozó lélek. Az első pünkösdön, amikor Isten lelke betöltötte a tanítványokat, akik Jézus kereszthalála után elbújtak, mert féltek, hogy a mesterük sorsára jutnak, ekkor megtelve Szentlélekkel, egy emberként, egységesen felálltak és bizonyságot tettek a hitükről. Többé nem féltek, hanem hitvalló bátorsággal hirdették Isten szeretetét, a feltámadott Jézus Krisztust. Péter igehirdetésére, melyben Jézus Krisztusról tett tanúbizonyságot, háromezren megtértek. Úgy hatott rájuk az igehirdetés, mintha szíven találták volna őket. Ez a Szentlélek munkája. Az emberi beszédet, amely bizonyságot tesz Istenről, megeleveníti Isten lelke, megszólítja az embert. 

A Szentlélek hitet ajándékoz és létrehozza a keresztyén egyházat, a Szentlékek közösségét, a gyülekezetet, pünkösd az egyház születésnapja is. 

A református püspök úgy fogalmazott, Isten lelke az erő, a szeretet és a józanság lelke, de azt is mondhatjuk, hogy a hit, a remény és a szeretet lelke. Mi erőtlenek vagyunk, de Isten lelke megerősít bennünket. Ha Isten elhív egy feladatra, megbíz bennünket, arra úgy hatalmaz fel, hogy erőt is ad hozzá. Hisszük, hogy nem terhel minket erőnk felett, megadja a mennyei erőt. Isten lelke a szeretet lelke. A mi szeretetünk érzelmeken alapuló, gyarló, ideig való, és sokszor elmúlik. A lélek Jézus Krisztus soha el nem múló szeretetét ajándékozza nekünk. Isten lelke a józanság lelke, a püspök úgy fogalmaz, a hívő ember két lábbal a földön jár. Nem rajongó, nem ringatja magát hamis illúziókba, mégis reménységgel tekint előre. Isten embere a realitások embere, de a reménységek embere és állandó kapcsolatban van a mennyei világgal. Örömünk a körülményektől független. Nem a körülményekből táplálkozik, hanem Isten szeretetéből. 

- Isten lelke élővé teszi a keresztyén prédikációt, igehirdetést. Az egyház fontos küldetése, hogy hirdesse az evangéliumot. A hit hallásból van. Mi, protestánsok különösképpen valljuk, hogy az egyház elsősorban Isten igéjével, szavával, üzenetével akar megszólítani. A lelkész csak közvetítő, Isten lelke teszi élővé a prédikációt. 

Az egyház születésnapja kapcsán arról is beszélt a püspök, hogy egy egyház van, de különböző felekezetek. Nekünk egy Urunk van, mi, keresztények egyek vagyunk, akik azt az Istent imádják, aki Jézus Krisztusban megmutatta magát. Aki Jézust megváltónak tartja, az testvérünk. Olyan súlyos problémákkal küzd ez a világ, hogy nekünk, keresztényeknek együtt kell megjeleníteni Isten határtalan szeretetét. Anélkül nem lehet élni, hogy tudjuk, ennek a világnak van gazdája. Isten kezében vagyunk, megbocsájt nekünk és nem emlékszik a bűneinkre.

Pünkösd egyetemes, általános üzenete mellett az ünnep aktualitásáról, a nemzeti összetartozás napjáról, a háborúról is kérdeztem Steinbach Józsefet.

- A nemzeti összetartozás napja még inkább rádöbbent bennünket, hogy egy nemzet vagyunk, most különösen gondolunk a kárpátaljai testvéreinkre. Nyolcvan gyülekezetben hetvenöt lelkész szolgál, rájuk tekintünk, megköszönjük a helytállásukat. A háború még inkább arra biztat bennünket, hogy könyörögjünk a világ vezetőiért, akik azért kaptak mandátumot, hogy a rájuk bízott embereket, életeket képviseljék. Így imádkozunk: Urunk, adj nekik bölcsességet és felelősséget, hogy ezt átérezve megtalálják a megoldást, hogy ennek a háborúnak vége legyen, megszűnjön a mérhetetlen szenvedés. Urunk, add, hogy a világ vezetői rádöbbenjenek arra, az egész világért ők felelnek. A mi feladatunk a könyörgés és a szeretetszolgálat, és ezt tesszük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában