Németországból érkező delegáció

2022.07.27. 19:00

Lángosfesztiválra készülnek Nagyesztergáron

Amikor a nagyesztergáriak németországi testvértelepülésükre látogatnak és felajánlják, sütnek bornapi programjaik keretében, rendre azt kérik tőlük, lángost készítsenek. Ezt a finomságot most hétvégi fesztiváljukon is meg lehet kóstolni, sőt, lángosevőversenyt tartanak.

Rimányi Zita

A nagyesztergáriak már többször sütöttek rendezvényeken lángost, külföldön is

Forrás: Önkormányzat

– Településünk önkormányzati képviselői jól tudnak együtt gondolkodni, a célok közül, amiket három éve együtt megfogalmaztunk, jó pár megvalósult. Például parkoló épült az óvoda és az iskola épülete előtti szakaszon. Virágosítottuk a környéket, jó ránézni erre a részre és szabályosan, könnyedén lehet leparkolni, amire nagy igény volt. Az Ányos utcát pedig a Magyar falu program pályázata révén újítottuk fel. Testületünk fontosnak tartja a közösségépítést is, ám e szándék jegyében formálódó törekvéseinknek eddig nem kedvezett a koronavírusjárvány – mondta el Szirbek Tiborné, aki 2019 óta polgármester Nagyesztergáron és hozzátette: a nemrég ugyancsak pályázati forrásból felújított tornacsarnokot nemcsak az iskolások használhatják, kulturális rendezvényeket tarthatnak itt, próbái során benne gyakorolhatnak a nagyesztergári Ritmustánc- és Mozgásművészeti Egyesület tagjai. Ők a hétvégi Lángosfesztiválon is fellépnek.

Forrás: Önkormányzat

Az önkormányzat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiírása nyomán nyújtott be pályázatot a Pajta-programra. Így július 30-án Lángosfesztivált tartanak, másnap német nemzetiségi napot. A részletes programok internetes oldalunkon (veol.hu) is megjelentek. A polgármester a Pajta-program lényege kapcsán elmondta, hogy Nagyesztergár régen is összetartó sváb településnek számított, mára sok új lakója lett, és nekik, a környező községekben lakóknak szeretnék megmutatni nyitottságukat a külvilág felé, mert a hagyományok felelevenítése ilyen módon kapcsolhatja össze napjainkban az embereket. Arról szintén beszélt, hogy Bad Kreuznach a németországi testvértelepülésük, a Rajna-vidéken található – húsz éves ez a kapcsolat. A bornapokra szokták oda meghívni őket, s ha felajánlják, sütnek a programok keretében, mindig azt kérik, lángost készítsenek. Ezért ez az étel fesztiváljukon főszerepet kap. A hétvégére egyébként a bakonyi faluba delegáció érkezik Bad Kreuznachból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában