Vízimentőnap Révfülöpön

2022.08.28. 10:00

A vízi balesetek nem mennek szabadságra

A vízi balesetek megelőzésében legnagyobb szerepe az egyén hozzáállásának van.

Tóth B. Zsuzsa

Hajós Panna vízimentő minden érdeklődőt megtanított az újraélesztésre

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ez derült ki Révfülöpön, az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktáborban rendezett Vízimentőnapon, amely egész napos ingyenes családi programot ígért mindenkinek.
A nap során lehetőség volt megismerkedni jelenleg is futó baleset-megelőző kampányokkal, találkozni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) csapatával, és a látogatók bepillantást kaphattak arról, hogy milyen vízimentőnek lenni. Bemutatták a mentőautót, sürgősségi mentőkocsit, valamint a sürgősségi mentőhajókat.

Bagyó Sándor szerint fontos, hogy mindenki megismerje a vízimentők munkáját, ezért hagyományteremtő céllal hívták életre a programot
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője elmondta lapunknak, hogy az elmúlt években többször szerettek volna hasonló programot szervezni, de csak egy alkalommal sikerült. - Török Péter létesítményvezető, alpolgármester ötlete volt, hogy jelöljük ki ezt az időpontot. Hagyományteremtő az esemény, valószínűleg a település ad neki helyet a jövőben is. Ezen a napon bárki beleláthat a munkánkba, megismerkedhet az eszközeinkkel, hajóinkkal, megtanulhatja az újraélesztést, hiszen ez a cél. Többek között anyajegyszűrést végzünk, újraélesztést, vízből mentést tanítunk, prevenciós bemutatókat, előadásokat és vetítéseket tartunk – mondta Bagyó Sándor.
A délutáni előadáson szó volt a mentőmellényállvány- és a mentőövtábla-kampányról, a vizek veszélyeiről. Elhangzott, hogy a programok célja a prevenció. Szó volt a táblaprogram és a fiatalok felkészítése fontosságáról. A szakértők leszögezték, hogy a strandokon elhelyezett táblákon feltüntetett információk segítenek szükség esetén a mielőbbi segítségkérésben. A Balaton Help használata ugyancsak nagyon hasznos, valamint mindkét parton fontos a strandolók számára a meder ismerete.

A település vezetői és a szakértők előadásokat tartottak a vízimentők munkájáról, a futó programokról. Balról jobbra: Török Péter, Jamrik Péter a BFT közbiztonsági tanácsnoka, Bagyó Sándor, Kondor Géza és Szabolcs Tímea
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kondor Géza polgármester arról beszélt, hogy nem volt kérdés áldozni a község két strandján a vízimentőtornyok és az információs eszközök felállítására, reményei szerint a példát átveszi a tópart összes strandja hamarosan.
Török Péter elmondta, hogy a hozzájuk érkező fiatalok mindegyike kap tájékoztatást arról, hogy mit jelent a vízen lét, a vízimentőkkel való együttműködés. – Preventív jellegű felvilágosítást adunk, és a vízimentőkkel való együttműködés keretében előadást tartunk, így mindannyian rácsodálkozhatnak arra, hogy mennyi minden múlik az egyén hozzáállásán, ami a legfontosabb – mondta Török Péter.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában