Az összefogás erejét is megmutatja

2022.09.16. 08:00

A vörösberényi szüret igazi „békebeli” rendezvény

Vidám szüreti mulatságot rendeztek Balatonalmádiban az elmúlt hétvégén, melyen Fabó Péter helyi polgármester köszöntötte a menetet és a vendégeket a városházánál. A rendezvényt a Vörösberényi Polgári Olvasókör szervezte, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács és Balatonalmádi önkormányzata pedig támogatta.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Elhangzott, a szüreti felvonulás nem csupán mulatság, hanem az összefogás erejét is megmutatja. A résztvevők lelkesen, egymást és a rendezvényt támogatva jöttek, hogy tovább éljen a hagyomány, erősödjön a közösség. 
Szárberény szőlőhegyén, az Almádinak nevezett helyen, így jelenik meg Balatonalmádi egy adásvételi iratban 1493-ban. Ezen a területen ugyanis virágzott a borkultúra egészen a 18. század végéig, amikor a filoxérajárvány elpusztította a környék szőlőültetvényeit. A helyükön faragott tornácú nyaralók emelkedtek, amelyek elfoglalták a termőterületeket. 
Vörösberény, ahol a szőlősgazdák végezték fáradtságos munkájukat, Balatonalmádi legrégebbi településrésze. Az itt élő emberek közösséget építettek. Ezt hivatott szolgálni a Vörösberényi Polgári Olvasókör, amelyet Nemes Mihály alapított 111 évvel ezelőtt. A kör egyik legfontosabb eseménye a szüreti felvonulás volt, amelyet mindig megrendeztek, talán csak a második világháború éveiben mondtak le róla. 27 évvel ezelőtt újra megalakult az olvasókör, és a hagyományokat tovább őrzik. Feladatuknak tekintik a vörösberényi, almádi közösség megerősítését. 
Az elmúlt évtizedekben néhány téren megváltozott a szüreti felvonulás. Régen, amikor mindenki a mezőgazdaságból élt ezen a tájon, lovas kocsik sokasága vonult fel a szüret idején. Aztán a fogatok többsége eltűnt, de az igény megmaradt a felvonulásra, a közös mulatságra. A lovas kocsik helyét manapság platós, pados autók vették át, néhány éve pedig kisvonat is szállítja a résztvevőket. A menetet kisbíró vezette, aki hosszú évek óta Szentesi Vajk, a Szentesi Lovasfarm vezetője, igazi berényi polgár. 
A másik fontos változás, hogy néhány éve már nemcsak a berényi utcákon kanyarog a menet, hanem a Veszprémi úton egyenesen levonul a Pannónia Kulturális Központ parkolójáig. Ott kerül sor a műsor egy részére, majd a menet visszaindul Berénybe. 

A Leader Kultúrközpont udvarán programok várták a gyerekeket, megismerkedhettek a szőlőpréseléssel, mustkészítéssel, játszhattak a Balaton Játszóház népi fajátékaival. Idén  újdonságként kerekítő mondókázó foglalkozás és hangszerjáték is várta a kicsiket. A Balatonalmádi Néptáncműhely fiataljai pedig eljárták a szüreti táncokat. 
A környékbeli pincészetek bort ajánlottak fel, az Újkúti Vadásztársaság pedig megvendégelte a résztvevőket vaddisznópörkölttel. A berényi szüret állandó fellépője a Vörösberényi Nyugdíjas Klub Borostyán Népdalköre és Varga József népdalénekes is, de operettműsor és utcabál is szórakoztatta az érdeklődőket a vidám és programokban, látnivalókban bővelkedő almádi szüreti mulatságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában