Mulatság

2022.09.19. 20:00

Arácsi szüret: kitűnő hangulatban, együtt préselték a szőlőt

Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Kovács Örs, a szervező méltatta Arácsért Alapítvány kuratóriumi elnöke a kitűnő közösséget, a hagyományt a balatonfüredi városrészen megrendezett szüreten, szeptember 18-án, vasárnap, melyen a város vezetői, képviselői és több ismert személyisége is részt vett.

Kovács Erika

Forrás: Arácsért Alapítvány

Régi tradíció Balatonfüred arácsi városrészén a szüreti mulatság, mely iránt ezúttal is nagyon sokan érdeklődtek, és szokás szerint mindenki hozott magával egy-egy fürt szőlőt, pirosat, illetve fehéret.

Balatonfüred vezetői és képviselői is részt vettek a kitűnő hangulatú arácsi szüreten Kontival, a mentett kiskutyával
Forrás: Kovács Erika/Napló

A finom őszi gyümölcsöt aztán kitűnő hangulatban, kicsik és nagyok részvételével együtt kipréselték a Szent Benedek Középiskola és Kollégium udvarán, ahol a helyi óvodások szép műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. A must az idei nyárra jellemző rengeteg napfény miatt mézédes ízű volt, amit kedvére mindenki megkóstolhatott, mellé lilahagymás zsíros kenyeret, pogácsát, illetve finom házi süteményeket is kínáltak a szervezők, és nem hiányoztak az asztalokról a kitűnő balatoni borok sem. A mustból bőven maradt, így abból készítik majd el Arács borát, melyet aztán a Szent Márton-napi újbor ünnepségen kóstolnak meg, és majd akkor nevezik el.

Fotós: Arácsért Alapítvány

Minden alkalommal egy találó fantázianevet adnak a finom nedűnek, korábban adódott már, hogy arácsi vedresnek nevezték el. Az emberek lapunknak egyebek mellett arról beszéltek, hogy minden évben nagyon várják ezt a rendezvényt, mert ilyenkor sokan eljönnek, találkoznak, beszélgetnek egymással az emberek. Nem beszélve a kitűnő hangulatú szüreti mulatságról, a hagyományról, melyben ilyenkor ők is részt vehetnek, és erre egyébként nem adódna lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában