Fesztivál

2022.09.05. 07:00

Hagyományos szüreti mulatságot tartottak a hétvégén Sümegen

Szombaton rendezték a hagyományos szüreti mulatságot Sümegen, ahova ezúttal is színes programokkal vártak mindenkit a szervezők.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

Kora délután a Kisfaludy Művelődési Központ udvarán Sümeg Város Fúvószenekara és Zalaszentgrót Város Fúvószenekara fogadta a vendégeket remek, fesztiváli muzsikával. A két koncert között Nagy József kanonok, főesperes áldotta meg a szőlőharangot a plébániatemplom előtt, majd a szüret szimbólumával, az immár megáldott szőlőharanggal a művelődési központ udvarára sétáltak a résztvevők.

Itt Végh László köszöntötte a megjelenteket. A polgármester úgy fogalmazott, hogy Sümegen mindig is nagy ünnepnek számított a szüret, a barokk kisváros és környéke régi hagyományokat ápol ebben a tekintetben.

– Sok mindenre büszkék lehetünk, amelyek között mindenképpen említeni kell a szőlőt, a bort. Érdekesség, hogy a 250 évvel ezelőtt Sümegen született Kisfaludy Sándor költő is ezer szállal kapcsolódik a szőlőhöz és a borhoz, hiszen nagy szerelmét, későbbi feleségét, Szegedy Rózát egy badacsonyi szüreten ismerte meg – fogalmazott beszédében a polgármester. Ezzel egyben arra is utalt, hogy a hónap végén háromnapos, konferenciával egybekötött rendezvénysorozattal emlékeznek meg Kisfaludy születésének 250. évfordulójáról.

 

A folytatásban nagy sikerrel léptek színpadra az Acro Dance és a Broadway Tánccsoport táncosai, a hagyományőrzés jegyében fergeteges szüreti néptáncgála is volt a sümegi és badacsonytördemici táncosok közreműködésével. Gáspár Laci énekest, dalszerzőt is láthatta, hallhatta a közönség a rendezvényen, a szüreti mulatságot végül DWG együttes koncertje zárta. A Kisfaludy Művelődési Központ udvarán természetesen érdekes kísérőprogramokról is gondoskodtak a szervezők, főként a gyerekek örömére, rendelkezésére állt például az ugrálóvár, a szüreti alkotóház, a szőlőpréselés lehetősége és a ,,könyvszüret". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában