Múltidéző

2022.09.06. 17:30

Kossuth Lajosra emlékeztek Ihászon

A pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE), a Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém megyei Csoportja és Marcaltő-Ihász önkormányzata közösen szervezett Kossuth-minikonferenciát.

Napló

A minikonferencia résztvevőit Kerecsényi Zoltán is köszöntötte

Forrás: PVE

Az emlékprogram koszorúzással vette kezdetét az ihászi temetőben, id. Stetina Ferenc (1785–1849) tiszttartó, Kossuth Lajos ihászi hős katonáinak eltemetője, az 1849-es kolerajárvány áldozata tiszteletére, majd az ünnepi alkalom a Kossuth-dombormű jelképes felavatásával és tanácskozással folytatódott a település közösségi házában – tájékozatott Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője.

A főhajtás Margl Józsefné egyleti önkéntes szavalatával kezdődött, aki id. Stetina Ferenc sírkeresztjénél állva a pápai fölmenőkkel bíró magyar irodalmár, Somogyváry Gyula (1895–1953) „Félre a búval!” című költeményét osztotta meg a jelenlévőkkel. Ezután a konferencia főszervezője, Kerecsényi Zoltán tartott rövid ismertetést id. Stetina és családja életéről.

Az ihászi sírkertből a falu közösségi épületéhez vonultak a konferencia résztvevői, ahol Kossuth Lajos portrédomborműves emléktáblájának megáldására került sor. A hajdani magyar kormányzóelnök domborművét – Tóth László balatonalmádi alkotó munkáját – még öt esztendővel ezelőtt, 2017-ben a PVE ajándékozta Ihásznak a civil közösség akkor futó pápai, Pápa környéki Kossuth-emlékprojektje keretében. A márványlapra helyezett, felirattal ellátott emlékjel a közelmúltban példásan felújított közösségi ház főbejáratának egyik oldalán kapott méltó helyet. Az emlékjelet a Kossuth-minikonferencia és az idei 220. Kossuth-évforduló alkalmából Weltler Gábor lelkész áldotta meg.

A Kossuth-minikonferenciára alkalmával a résztvevőket Czupper András, Marcaltő-Ihász polgármestere, Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a pápai Honvéd Bajtársi Klub elnöke, valamint Vida Sándor gecsei lokálpatrióta, Gecse volt alpolgármestere és Kerecsényi Zoltán köszöntötte.

Az alkalomon megyei Kossuth-emlékplakettet adtak át Barczáné Majsa Klárának, Malomsok volt polgármesterének, Bándi Lászlónak, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület emeritus elnökének, Czupper Andrásnak, Farkasdi Lajosnak, Fintáné Dóra Máriának, Malomsok polgármesterének, Hegyiné Böröcz Adélnak, Marcaltő-Ihász jegyzőjének, Marton Zsolt ihászi születésű lokálpatriótának, emlékőrzőnek, Polczer Sándornak, Marcaltő-Ihász volt polgármesterének, Sandl Zoltánnak, Marcaltő-Ihász volt polgármesterének, Schweiger Emilnek, Malomsok volt polgármesterének és Vida Sándornak. Az eseményt előadások is gazdagították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában