Oktatás

2022.09.01. 16:00

Középiskolai tanárok készítettek digitális tananyagcsomagot

Az elmúlt évek visszatérő szereplője volt a távoktatás a tanulók, a szülők és a pedagógusok mindennapjaiban.

Polgár Bettina

Beköszöntött egy új korszak az oktatásban, az ehhez való alkalmazkodás azonban nagy kihívásokat tartogatott minden érintett számára

Fotó: Shutterstock

– Miközben minden érintett fél a maga módján igyekezett megbirkózni a kihívásokkal, egyértelműen kiderült, hogy az igazi digitális oktatás sokkal többet jelent, mint puszta online óraadás: interaktív feladatmegoldást, a belső motiváció és a kreativitás tudatos fejlesztését és az egyéni tanulási útvonalak hatékony támogatását. Az ehhez szükséges eszközök és módszerek azonban egyelőre sok helyről hiányoznak – ez a gondolat vezette az Euronedu fejlesztőit, amikor megalkották komplex két tannyelvű oktatási platformjukat, hogy ezzel segítsék a németül és angolul tanulókat a nyelvi kompetenciákon túl többek között a kulturális ismeretek, a problémamegoldás és a kritikai gondolkodás elsajátításában.
– Az elmúlt években a pandémia soha nem tapasztalt akadályokat állított a magyar diákok, szülők és pedagógusok elé. Kétségtelenül beköszöntött egy új korszak az oktatásban, az ehhez való alkalmazkodás azonban nagy kihívásokat tartogatott minden érintett számára. Fény derült számos égető problémára az online óraadás tömeges bevezetése kapcsán: a tanuláshoz és tanításhoz szükséges informatikai ismeretek néhol hiányosnak bizonyultak, a hagyományos módszertannal átadott tananyagot nehezen dolgozták fel otthon a diákok, a gép előtt töltött órák pedig többnyire passzívan teltek. Emellett a gyerekek motivációját és figyelmét is rendkívül nehéz volt fenntartani. Világos, hogy ezekre a körülményekre az intézmények és a pedagógusok sem tudtak felkészülni, a jövőben azonban nem lehet tovább halogatni a nyitást az igazi digitális oktatás felé, hogy valóban hatékony legyen a tudásátadás - olvasható a közleményükben.

Tájékoztatásuk szerint a tananyag összeállítása során számos szempontot figyelembe vettek: 34 témakörön keresztül mutatják meg a német és az angol nyelvterület országismereti és interkulturális vonatkozásait számos kompetenciát fejlesztő, izgalmas és érdekes feladattal. – Kész tanmenettel, feldolgozási javaslatokkal, multimédiás anyagokkal támogatjuk az oktatókat a munkában. A rendszer bármelyik iskola, nyelviskola, diák vagy szülő számára hozzáférhető. A visszajelzések pozitívak, a gyerekek és a pedagógusok is élvezik az így végigvezetett órákat – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában