Helyi közélet

2022.09.04. 07:05

Megalapozta a modern Magyarországot – Bányásznapi ünnepséget tartottak Ajkán

A bányásznapon egy hivatást, egy életformát, egy hagyományt ünneplünk, arra emlékezünk – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Padragkút városrészben tartott ünnepségen szeptember 3-án.

Tisler Anna

Forrás: Gyarmati László

Egy hivatást, amely ma, 2022-ben, úgy tűnik, egyre kevesebb szerepet játszik a gazdasági életben, sokan elhelyeznék  a múzeumban tárgyi emlékeit. A szakma képviselői Magyarország gazdaságának a gerincét adták. A bányászat tette a középkorban Magyarországot gazdasági hatalommá az arany, a szén, a vasérc révén. 

Forrás: Gyarmati László

Trianon után elveszítettük bányáink jelentős részét, de ma is azt mondhatjuk, hogy nem lenne modern Magyarország a bányászat nélkül. A hivatás megteremtette a maga kultúráját is. Az a polgárosodás, amely a felvidéki bányákban kezdődött, Magyarországon is éreztette a hatását. 

Az eredetileg idegen ajkúak, akik a bányászvárosokban találtak munkát, teremtettek egzisztenciát, fokozatosan találták meg a helyüket a magyar nemzetben. A hivatás művelői mindennap találkoztak a természettel, annak erőivel. Ők és családjuk is bízott abban, hogy mindennap egészségesen térnek haza. Életüket tették fel a munkára, a közjó szolgálatára. 

Forrás: Gyarmati László

A bányászok a legkeményebben álltak ki a közjóléti intézkedések mellett, alakítottak dalárdákat, sportklubokat, egyesületeket. Olyan jóléti intézkedéseket is teremtettek, amely nyomán ma már egész Európában magas színvonalú nyugdíj, társadalombiztosítási és munkanélküli-ellátás áll rendelkezésre. A bányásznapon egy hagyományt ünneplünk, amely nem szűnik meg, és egyre több jel mutat arra, hogy újjáéled, ugyanis a napjainkban tapasztalható energiaválság figyelmeztet arra, hogy talán túl korán mondtunk le a nyersanyagokról. Európában egyre több ország gondolkodik bányák nyitásán, a bányászszakma újra felfedezésén. Itt, Padragkúton emberöltő óta nincs bányászat, de a közösség ma is együtt van, és ez az, ami reményt ad. 

A Bányász Kegyeleti és Emlékparkban a megemlékezésen a Padragi Bányász Férfikórus működött közre. Ajka Város Önkormányzata nevében Dorner László alpolgármester és Bujtor Balázs képviselő, valamint hagyományőrzők és civil szervezetek  koszorúztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában