Tovább gyarapodott a község

2022.09.16. 11:30

Orvoslakást és patikát újítottak meg pályázati segítséggel Zánkán

Több mint százmillió forint beruházással, a Magyar falu program (MFP) pályázatával orvoslakást, önkormányzati forrásból pedig gyógyszertárat újítottak meg Zánkán. A kormányzati támogatás elnyerésénél Kontrát Károly országgyűlési képviselő segített – hangzott el egyebek mellett a balatoni településen a csütörtöki átadáson.

Kovács Erika

Kontrát Károly (baloldalt) szerint a beruházás látványosan szolgálja az itt élők, valamint a környékbeli emberek, mások mellett a Nivegy-völgyben élők érdekeit

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, a mostani átadás méltán nevezhető kivételes ünnepnek, mert egyfelől jelentős összegű beruházást adnak át, másrészt látványosan szolgálja az itt élők, valamint a környékbeli emberek, mások mellett a Nivegy-völgyben élők érdekeit. Kiemelte egyebek mellett, mindig is elsődleges céljának tekintette, hogy javuljon a kistelepülésen élő emberek életkörülménye. Ez nagyon fontos, ismeri a helyzetüket, mert ő is kistelepülésről származik. A kisebb helyeken élők igényei aztán egybecsengtek a kormányzati programmal, és 2019-ben útjára indult a MFP, mely jelentős fejlesztéseket és nagyon látványos megújulást hozott vidéken. – Az említett programnak a zánkai térségben is sok nyertese van már – mondta, majd példaként említette meg Szentjakabfát, Tagyont, Balatoncsicsót, Óbudavárt és Balatonszepezdet. 
A képviselő méltatta a zánkai vezetés, valamint a testület munkáját, illetve a helyi embereket, hogy összefogással sikerült elnyerniük a 60 milliós támogatást, ami kiemelkedőnek számít. 
A képviselő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban Zánka is nagyon szépen fejlődött, példaként említette meg az út- és járdafelújításokat, valamint a tömegeket vonzó strand fejlesztését. – Közös cél, hogy fejlődjenek a kistelepülések is, illetve a MFP szebbé tegye a magyar vidéket. A mostani, nehezebb időszakban kormányzati támogatással, összefogással, barátsággal, valamint együttműködéssel túljuthatunk a nehézségeken – hangsúlyozta Kontrát Károly. 

Filep Miklós polgármester egyebek mellett elmondta, a negyven esztendő alatt nagyon elavult már az épület, melyben az orvoslakás és a gyógyszertár is található. A felújításokra pedig nagyon jó lehetőséget biztosított a MFP pályázata, mellyel – Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek köszönhetően – elnyerték az összesen 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást. 
A település elöljárója arról is beszélt, hogy az épület teljes rendbetétele több mint 88 millió forintba került. A patikát 28 millió forint összegben, önerőből korszerűsítette az önkormányzat. – Ezzel teljes egészében megújult a faluközpont, valamint az összes önkormányzati tulajdonban lévő épület – mondta Filep Miklós, Zánka polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában