Átfogó biohulladék koncepció

2022.09.24. 11:00

Pilot projektet terveznek a biohulladékok felhasználására a Pannon Egyetemen

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében című pályázati projekt nyitórendezvényét pénteken tartották meg a Pannon Egyetemen.

Horváth Virág

A közel 600 millió forintos támogatásból megvalósuló pályázat célja, hogy egyes hulladéktípusok esetében megvizsgálják, elemezzék és kidolgozzák a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontokat, az eredmények segítségével pedig egy komplex pilotprojektet valósítsanak meg a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. Kiemelt cél egy átfogó biohulladék-koncepció megalapozása, mely kiterjed a háztartásokban képződő biohulladék későbbiekben megvalósítandó elkülönített begyűjtésére való felkészülésre a legjobb nemzetközi gyakorlatok felhasználásával. Továbbá különböző tervek kerülnek kidolgozásra a begyűjtött biohulladék kezelésére, valamint a keletkező haszonanyag mezőgazdasági felhasználására.

Kertai László, a pályázat projektmenedzsere elmondta, hogy a pályázati projekt által biztosított hulladékgazdálkodási pilotrendszer kialakítása és a szemléletformáláshoz kapcsolódó kutatások jó alapul szolgálhatnak a későbbi, országos hulladék különgyűjtési kampány lebonyolításában.

Kurdi Róbert, kiemelt projektekért felelős kancellárhelyettes, aki egyben a projekt szakmai vezetője is, hozzátette, hogy a Pannon Egyetemen számos pályázati projekt keretében végeznek kutatás-fejlesztési és tananyag-fejlesztési tevékenységet a körforgásos gazdasághoz kapcsolódóan, amelyekben a hulladékgazdálkodás kiemelt szerepet tölt be. Megkezdődött az intézményi körforgásos és fenntarthatósági koncepció kialakítása, amely a célok meghatározása mellett akciótervet dolgoz ki a körforgásos szemlélet elmélyítésére, illetve támogatja a körforgásos intézményi működésre való fokozatos átállást.

Lukács Pál, a NHKV Zrt. igazgatósági elnöke előadásában kiemelte, az NHKV a Magyar Állam és a Mol között megkötött koncessziós szerződésnek megfelelően készül a hulladékkezelési feladatok átadására, amíg ez a terveknek megfelelően 2023. július 1-jéig megtörténik, további lépéseket tesznek a lerakótól történő eltérítés mértékének növelésére és az egyes anyagáramok újrahasznosításának elősegítése érdekében. Ebben nagyon fontos részt képvisel a biológiailag lebomló hulladékok kérdésköre, amely ma többségében a lerakókra kerül, viszont a jövőben elsődleges szerepe lehet majd a monokulturális mezőgazdaság által kiüresített mezőgazdasági termőterületek tápanyag-visszapótlásában.

Pethő Zsolt, a Mol Körforgásos Gazdasági Szolgáltatások vezetője a jövőbeli terveikkel kapcsolatban kifejtette, a koncesszió legfőbb célja a hulladékgazdálkodási rendszer hatékonyabbá tétele az Európai Unió által meghatározott újrafeldolgozási és lerakási célértékek elérése érdekében. Ehhez a jelenlegi szolgáltatókkal szorosan együttműködve, hosszú távú fejlesztések végrehajtása mellett kíván egy transzparensen működő, egységes rendszert kiépíteni. A koncesszióval továbbá bevezetésre kerül a gyártói felelősségi rendszer és a kötelező visszaváltási rendszer, valamint egy új égetőkapacitás létrehozása is, amely a 10%-os lerakási célérték elérését szolgálja. A hatékonyságnöveléssel új, fenntartható alapokra helyezhető a hulladékgazdálkodás jelenlegi struktúrája és folyamatai, és célként jelenik meg az újrafeldolgozás maximalizálása a teljes anyagáramban, illetve új anyagáramok gyűjtésének kialakítása is. Mindehhez a koncesszor minimum 185 milliárd forint értékben fog beruházásokat végrehajtani olyan területeken, mint az infrastruktúrafejlesztés, a létesítmények fejlesztése, a gyűjtőedényzetek, valamint az edényazonosító rendszer kiépítése, vagy az országos visszaváltási rendszer kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában