Hőhullámok és aszály

2022.09.08. 14:00

Szinte folyamatos kánikula - Meleg és száraz volt az idei nyár

Az utóbbi ötven év második legmelegebb nyara volt az idei a megyeszékhelyen, a hőhullámokat ráadásul régen látott aszály is kísérte.

Marton Attila

Forrás: Nagy Lajos / Veszprémi Napló

A mögöttünk hagyott évszak időjárásáról Kovács Győző meteorológus adott tájékoztatást.

Kiemelte, az idei nyár a Veszprém repülőtéri meteorológiai állomás adatai szerint 1,9 fokkal volt melegebb a sokévi – az 1991–2020 közötti – átlagnál. Hozzátette, az évszak középhőmérséklete 22,26 foknak adódott, ami mindössze 0,13 fokkal marad el az eddigi csúcstartó 2003-as nyár hőmérsékletétől. A három nyári hónapban országosan öt hőhullámos időszak fordult elő, ezek között csak rövid időszakokra hűlt le a levegő. Veszprémben valamennyi hónap melegebb volt az átlagosnál, az 1970 óta jegyzett adatsorban a június, a július és az augusztus is a negyedik legmelegebbnek bizonyult.

– A repülőtéri mérések alapján a nyár során 16 alkalommal haladta meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot, tizenkétszer a 26 fokot és nyolcszor a 27 fokot. Mindhárom nyári hónapot magas éjszakai hőmérsékletek jellemezték: tíz fok alatti minimumhőmérséklet nem fordult elő, ugyanakkor öt napon nem csökkent a hajnali minimum 20 fok alá. Különösen enyhék voltak az augusztusi éjszakák – részletezte Kovács Győző. A szakember kitért rá, a három hónapban a nyári napok száma – amikor a csúcshőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot – az átlagos 53 helyett 70 lett. Hőségnapból – amikor a maximumhőmérséklet meghaladja a 30 fokot – a szokásos csaknem kétszeresét, 31-et jegyzett fel a meteorológus. A hőmérséklet öt napon – júliusban háromszor, augusztusban kétszer – emelkedett 35 fok fölé (forró nap) fölé az átlagos egy helyett. A legmagasabb hőmérséklet július 23-án volt, aznap 37,1 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A nyár legforróbb napjaiban július 21-23. között egymást követő három nap is megdőlt az eddigi csúcshőmérsékleti napi rekord.

Kovács Győző, meteorológus
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Kovács Győző elmondta, a tavalyi rendkívüli száraz nyarat idén is csapadékhiányos követte, a nyári csapadékösszeg ismét elmaradt az átlagtól, tovább folytatódott a súlyos aszály. Bár a június csapadékosan indult – ennek is köszönhető, hogy havi csapadékösszege meghaladja az átlagot –, június tizedike után csak egy napon hullott jelentősebbnek mondható eső a nyár első hónapjában. A legszárazabbnak a július bizonyult, mindössze 23,6 milliméter csapadék, a sokévi átlag 37 százaléka esett abban a hónapban. – Az augusztusi csapadékösszeg 49,5 milliméter volt, a sokévi átlag 74 százaléka. Az év első nyolc hónapjában 274,4 milliméter csapadék hullott, ami 125 milliméterrel kevesebb a sokévi átlagnál – jegyezte meg Kovács Győző, érzékeltetve, hogy tovább nyílt a csapadékolló, és fokozódott az aszály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában