Három zebra, egy beintés, egy trágárkodás

2022.10.13. 14:00

Átengedik az autósok a gyalogosokat a 82-es főúton Zircen?

Kipróbáltuk, hányadik autó enged át minket a zebrán, ha gyalogosan szeretnénk átkelni a 82-esen Zirc központjában, ugyanis ez a főút átszeli a bakonyi várost. Nem kellett igazából számolnunk, kimondottan udvariasak voltak a sofőrök, de azért az idősebbeknek nehezebb a dolguk, mert veszélyes, forgalmas ez a rész, ők pedig lassabban tudnak csak menni. 

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Három zebránál figyeltük az autósok viselkedését. Mindegyik a 82-es főutat keresztezi, az egyik az Alkotmány utcai elágazásnál, a másik a Tesco áruház közelében, a harmadik a városközpontban, a Rákóczi térnél, az apátsági sörháznál. Szerencsénk volt, igazából gyakran van olyan rövid szünet, amikor nem jön jármű, de az igaz, hogy jelentős itt a forgalom, rengeteg teherautó, terepjáró is közlekedik erre. Ha épp olyankor értünk a felfestett gyalogátkelőhöz, amikor jöttek járművek, akkor azonnal megálltak. Udvariasan intettek, s a zebrát eleve óvatosan, lassítva közelítették meg – e téren a leginkább példamutatónak egyébként az autóbusz-vezetők bizonyultak.
A veszélyt az jelenti, ami miatt különösen körültekintőnek kell lenni, hogy a Tesco áruháznál egy négyes kereszteződés van, itt lehet a bevásárlóközpont parkolójába befordulni vagy Nagyesztergár felé indulni, s a közelben van a vasúti átjáró. Tehát a gyalogosoknak a kanyarodó autókra is figyelniük kell. 

A Tesco áruháznál 
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Az Alkotmány utca és a főút csomópontjában szintén többfelé kell nézni, mert itt fordul vissza több jármű a város főtere felé, a Penny áruház, a távolsági buszokat is fogadó buszmegálló felé. Nemritkán feltorlódnak itt az autók, amelyek sofőrjét a KRESZ elsőbbségadásra kötelezi. Itt láttuk, hogy egy idős férfi, aki nagy csomagot cipelt, a járda széléhez érve elkiáltotta magát: „Álljatok meg..." – s itt következett egy trágárkodás. 

Az Alkotmány utca és a főút csomópontjában
Fotós: Rimányi Zita/Napló

A bal felől jövők ugyanis lassítottak, de a jobbról érkező járművek vezetői azt gondolták, a bácsi előtt még átgurulnak. Ő pedig emiatt nem mert elindulni, s tényleg csak lassan tudott a zebrán átkelni, hajlott hátú párját segítve, aki gurulós bevásárlószatyrot húzott magával. Egy másik idős asszonynak fel is ajánlottuk, átkísérjük a zebrán, de azt mondta, megy ő maga, s hozzátette: tudja, nagyon óvatosnak kell lenni, pláne nyolcvankilenc évesen. Mintha a Zircen közlekedő autósok pedig azt tudnák, türelmesnek kell lenniük.

Zebra a Fő térnél 
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Azt szintén érdemes tudni, hogy a kamionok, a nagyobb teherszállítók nem tudnak gyorsan lefékezni, nem minden irányba lát ki tökéletesen a vezetőfülkéből sofőrjük, nem szabad hirtelen eléjük lépni. Azt szintén nehezebben tolerálják a vezetők, ha valaki nem néz körül, mielőtt az útra teszi a lábát. Ennek következménye lett a Tesco közelében lévő zebránál, hogy a szélvédő mögül beintett az autós a gyalogosnak. A mögötte lévő, szintén a főútra kikanyarodó jármű vezetője pedig azért rázta a fejét, mert autóstársa így tett. Hiába, hangulatunk befolyásolja közlekedés közbeni viselkedésünket. 
Mégis, vigyázzunk egymásra! Mindenkit várnak otthon. S nemrég beszámoltunk lapunkban arról, hogy az önkormányzat által saját forrásból megvalósított, az azóta nyert tapasztalatok szerint eredményesen működő gyalogátkelő biztonsági rendszert kívánja a városvezetés további nyolc helyszínen beüzemelni a gyalogosok óvása, könnyebb közlekedése érdekében. A már működő rendszert a 82-esen lévő zebránál, az apátsági sörháznál alakították ki.

Az apátsági sörháznál
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Ráadásként az említett három zebra mellett még egyet megnéztünk, megfigyeltük, mi a helyzet a Rákóczi tér másik oldalán, ahol több üzlet, buszmegállók vannak. Itt is az udvariasság az úr. Többször kapnak ezért egyértelmű kézjelzést az autósok, olyat, ami a köszönetet fejezi ki.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában