Értékmegőrzés

2022.10.30. 11:00

Házon belül oldják meg a beszerzést Sümegen

A város önkormányzata az ötezer fő feletti lakosságszámú, azonnali beruházásokhoz szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján 97 millió forint vissza nem térítendő egyedi támogatásban részesült az Ifjúság és az Építők utcák felújítására, illetve vizesblokk konténer vásárlására, telepítésére.

Szijártó János

A Veszprém Megyei Értéktár elemeit bemutató és népszerűsítő imázsfilmbe több más mellett a sümegi Püspöki Palota is bekerült Fotó: Szijártó János


Több más mellett ez is napirendre került a legutóbbi nyilvános képviselő-testületi ülésen. Az előterjesztésből kiderült, hogy az önkormányzat a projekt kapcsán egy „vandálbiztos” mosdó konténerre, négy térfigyelő kamerára és két napelemes világítótest beszerzésére és telepítésére kért ajánlatot. A beérkezett ajánlatok közül kettő felelt meg a felhívásban előírt feltételeknek, azonban mindkettő meghaladja a nettó 15 millió forintot, s így közbeszerzés köteles lenne. Mivel a projekt befejezési határideje 2022. december 31. (ami már nem módosítható), a közbeszerzés folyamata nem férne bele ebbe az időszakba. Így az önkormányzat a bekérte saját tulajdonú Sümegi Közszolgáltató Kft. árajánlatát is, ami az említett összeghatár alatti. Ennek alapjául szolgál az előterjesztésben megnevezett közbeszerzési tanácsadó szakvéleménye is, ami lehetővé teszi a kft-vel az úgynevezett házon belüli beszerzésre irányuló szerződés megkötését.
A Települési Értéktár Bizottság idei első félévi működéséről szóló tájékoztató is a testület elé került. A beszámolóból kiderült, hogy a helyi és térségi értékek ápolása egyaránt hangsúlyt kapott, programok, rendezvények formájában. Májusban például a megyei önkormányzat az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően a Veszprém Megyei Értéktár elemeit bemutató és népszerűsítő imázsfilm részeként Sümegen forgatott. Bekerült ezáltal a megyei értéktárba a sümegi népi fazekasság és a kályhás mesterségek hagyománya, a plébánia templom és a Maulbertsch freskók, Darnay Kálmán munkássága, a Kisfaludy-kultusz, a hozzá tartozó kiemelkedő irodalmi hagyatékkal, a vár és a Püspöki Palota. Májusban értékmentő, értékfeltáró fórumot szervezett a bizottság, aktívan részt vettek a Kisfaludy 250 konferencia és fesztivál előkészítésében és lebonyolításában. Feladataik, céljaik között elsődleges helyen áll az értéktár további bővítése, azok jellegétől függően magasabb, megyei, országos szintre delegálása. Állandó kiállítást is terveznek a települési értékekről, arcképcsarnokról a Kossuth utcai árkádok alatt, a pályázati lehetőségek függvényében.
A legutóbbi ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló tájékoztatóból arról értesülhetett a testület és a lakosság, hogy Végh László polgármester a keszthelyi polgármesterrel, Manninger Jenővel tárgyalt a két város közötti együttműködés lehetőségéről. A további napirendekben döntöttek a sümegi képviselők pénzügyi fedezet biztosításáról záportározónak, szikkasztónak szánt terület megvásárlásáról, egy felszíni vizek elvezetéséhez kapcsolódó pályázat okán, foglalkoztak a Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Szociális ösztöndíj iránti kérelmével és egy országos tévécsatorna megjelenésre irányuló ajánlatáról is tárgyaltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában