Megemlékezés Várpalotán

2022.10.24. 20:00

Hitet és erőt adó példák az’56-os hősök

Magyarország szabadságért és függetlenségért vívott harca nem ért véget 1956-ban, 1989-ben és 2010-ben sem. Újra és újra meg kell küzdeni a szabadságunkért, de ez a küzdelem most nem keleten, hanem nyugaton zajlik.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester helyeznek el koszorút a várpalotai ’56-os emlékműnél Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta mondta el mindezt október 23-án, a Thury-várban tartott ünnepi megemlékezésen. Várpalota polgármestere hozzátette, most nem fizikai barikádok és torlaszok vannak előttünk, ez a harc kifinomult jogi eszközökkel zajlik, de a lényege ugyanaz: minél kevesebb nemzeti önállóság, egyre több kötelező direktíva. 

– Nehéz időszakot élünk, a jelenleg élő generációk - kivéve a legéltesebbeket - nem találkoztak olyan viszonyokkal, amelyekkel most szembe kell néznünk. Újra kell gondolni az életünket minden téren. Az egyén és a település szintjén biztosan. Ehhez kellenek a hitet és erőt adó jó példák, mint az ’56-os hősök. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján a legfontosabb kívánság mégis az: legyen béke már! – hangsúlyozta a polgármester, majd felidézte a forradalom helyi eseményeit is. 

Elmondta, Várpalotán a forradalom október 23-ai kitörése után 26-án volt az első tüntetés. – Bányászvárosként a hatalom a bányászoktól és a munkásoktól várta a proletárdiktatúra megvédését, azonban pont az ellenkezője történt. A tüntetők között főleg bányászok és munkások voltak. Ilyen volt Berta József 22 éves fiatalember, aki a városban töltötte katonaidejének utolsó hónapjait. Berta József részt vett minden fontos megmozdulásban, ott volt a szovjet emlékmű ledöntésénél, a pártház elfoglalásánál. Egy, a városon áthaladó szovjet tehergépkocsi tüzet nyitott a helyi civilekre, amire válaszul a palotai forradalmárok barikádot emeltek és a 8-as úton érkező három szovjet teherautóból kettőt kilőttek, 11 szovjet katona halálát okozva. Berta József október 27-én belépett a Nemzetőrségbe, aminek november 21-ig volt tagja, amikor többekkel elmenekült, de végül meggondolta magát és visszatért a családjához. 1957. február 14-én tartóztatták le a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vádja miatt. Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték teljes vagyonelkobzás mellett, azonban a szovjet katonákkal vívott tűzharc miatt az ítéletet halálbüntetésre súlyosbították. Kegyelmi kérvényét elutasították, Berta József sorsa 1958. január 2-án beteljesedett, a Budapesti Országos Börtön udvarán felakasztották – mondta el Campanari-Talabér Márta, majd átadta az önkormányzat középiskolai ösztöndíjait a megjelent diákoknak.

A Thury-várban tartott megemlékezésen Balog Tímea és Kautzky Armand (képünkön) adtak az alkalomhoz illó verses-zenés műsort Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Benned él a magyarság címmel a Pesti Zenés Színpad művészei, Balog Tímea és Kautzky Armand adtak az alkalomhoz illó műsort, majd a rendezvény a Thury-vár mögötti téren koszorúzással zárult az 1956-os emlékműnél.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában