Őszi mulatság

2022.10.16. 06:00

A szüretet és a szőlőmunkásokat ünnepelték Balatonfüreden

Rendkívül díszes és jókedvű menet ünnepelte a szüretet és a szőlőmunkásokat Füreden szombaton, melyben ott sétált mások mellett Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester és Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere, a Balaton-Vin Borlovagrend nagymestere is.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A menet a vásárcsarnoktól a partig vonult, benne a Balatonfüred Néptánc Együttes, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a helyi és almádi lovas rendőrök, a tapolcai Batsányi Táncegyüttes, az egész országból érkezett borlovagrendek, a szlovákiai Diamond mazsorettcsoport, az Ausztriából jött Jugendklänge Markt Allhau, a Kék Balaton Népdalkör, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, a Rizling Generáció, a Salföldi Kopjások, a füredi Szent Benedek Középiskola, a balatonalmádi Szentesi Lovasfarm, a Szombathelyi Klapka György Kishuszár Tagozat, a horvátországi Zagreb ZET Orchestra, valamint az általános és középiskolás diákok, csikósok, betyárok, gólyalábasok, lovasok, feldíszített traktorok. A menet érdekessége volt a shetlandi póniló, amelyik apró méretéhez illő, díszes kiskocsit húzott maga után, benne kisgyermekkel. 

 

Kontrát Károly képviselő kiemelte, a szüreti felvonulás minden évben különleges esemény, mely a város vonzerejét tovább erősíti, a menetben minden alkalommal nagyon sokan vesznek részt. A borosgazdák ilyenkor már felszabadultak, mert megtörtént a szüret. A képviselő külön elismeréssel beszélt a szőlőültetvényeken dolgozó emberekről is. 

– Tartson össze minket a szeretet és a barátság! – ezt Szentesi Vajk mondta, aki az alkalomhoz illően kisbíró bőrébe bújt a Kisfaludy színpadnál, ahol gazdag programmal várták az érdeklődőket egész hétvégén, gondolva a gyermekekre is. Az ünnep különleges eseményét adta, amikor a történelmi egyházak képviselői megáldották a szőlőből készített harangot. A tóparti Tagore sétányon kézművesek kínálták különleges portékáikat, így egyebek mellett retró nyalókákat és más, a múltból ismert édességeket. A kitűnő hangulat a Kisfaludy Galériában folytatódott vasárnap, ahová édes és sós süteményeket lehetett vinni, amelyeket értékeltek. Elvárás volt, hogy az ízeknek megfelelő bort vagy mustot is kínálni kellett a résztvevőknek. Ezt a programot is nagy érdeklődés kísérte, az eladásból származó bevételt pedig jótékony célra fordítják a szervezők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában