Nem felejtjük a hősöket

2022.10.23. 15:30

Schmidt Mária történész Balatonfüreden: Világtörténelmet írt a magyar nép 1956 őszén

Megértették a magyar emberek 1956 októberében, hogy nem lehet tovább tűrni. Az emberhez méltó élet, a nemzet önbecsülése, a magyar nemzet sorsa forgott kockán, hangsúlyozta Schmidt Mária történész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett emlékezésen Balatonfüreden, a Kovászna parkban vasárnap.

Kovács Erika

Schmidt Mária történész a balatonfüredi megemlékezésen

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- Világtörténelmet írt a magyar nép 1956 őszén, fellázadt a zsarnokság ellen, harcba szállt az idegen megszállókkal egy független, szabad Magyarországért - fogalmazott Schmidt Mária. 
Elmondta, az egyetemisták és a munkás fiatalok a budapesti utcákon fellázadtak az idegen megszállás, a kommunista uralom ellen, elegük volt a terrorból, a kilátástalanságból, a folyamatos zaklatásból. A szónok felidézte, 1950-re rendőrállam épült ki, 40 ezer besúgóval. 1945-1956 között 400 embert végeztek ki politikai okokból, csaknem minden harmadik felnőtt ellen indult hatósági eljárás. 1956. október 23-án, kedden a nép felkelése vakmerő, lelkes és bámulatos erejű volt, szabadságot, nemzeti függetlenséget, szabad választást akart. November 3-ra minden fontos követelés teljesülni látszott, aztán másnap hajnalban 2500 harckocsival, 800 páncélozott harci járművel, 600 légvédelmi ágyúval megindult a szovjet katonai gépezet hazánk ellen. Közel 250 embert végeztek ki, majdnem 30 ezret ítéltek börtönre, mintegy ezer embert hurcoltak el a Szovjetunióba, 200 ezer magyar menekülni kényszerült. 
A szónok rámutatott, a Kádár-rendszer legitimitása a forradalom és szabadságharc eltiprásán, a kíméletlen és példátlan bosszún, a megszálló hadsereg jelenlétén nyugodott, és a kölcsönös félelem tartotta egyensúlyban, rettegtek a néptől. A nép is félt tőlük, mert tudták, hogy kegyetlenek. Kádár és cinkostársai több mint három évtizeden át 1956-ot ellenforradalomnak nevezték. - 1956 igazsága 66 éve nemzetünk közös titka, hőseit nem felejtjük - fogalmazott a történész. 
A megemlékezésen közreműködött Kéri Kitty színművész, a Balatonfüredi Kisfaludy Színház igazgatója, egyetemi művésztanár és Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze.

Délután bemutatják Schmidt Mária Korszakhatáron című új esszékötetét a Vaszary Galériában lévő Szőcs Géza Irodalmi Szalonban.
Balatonfüreden több helyszínen rendeznek ünnepséget október 23-án. Komáromi Móric, a Szent Benedek Gimnázium igazgatója idézte fel az eseményeket Bibó István szobránál, a Tagore sétányon vasárnap délelőtt. Hári Lenke alpolgármester Balatonarácson, a Bata ligetben emlékezik majd. Este ökumenikus imát mutatnak be a szabadságharcosok emlékkeresztjénél, a Bajcsy-Zsilinszky úti köztemetőben. A balatonfüredi megemlékezéseken közreműködnek a Szent Benedek iskola diákjai, a város vegyes kara és Mészáros Lili, a Lóczy Lajos Gimnázium 10. osztályos tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában