Közösségi kert

2022.10.10. 17:00

Termékeny talajra hullt a civil kezdeményezés Veszprémben

Elkészült a megyeszékhely legújabb közösségi kertje a Füredidomb városrészben.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A civil kezdeményezés ötletgazdája az ott lakó Virt Emese és párja, Páczelt Péter volt. A kert mintegy húsz magaságyását a tulajdonosok – a környező lakótelepen élők – a napokban építették meg a Mester utcában. Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője (Fidesz–KDNP) elmondta, szívesen támogatta a kezdeményezést, mert a közösségi kertek találkozási pontot jelentenek és összehozzák az embereket. A közösségi kert létrehozásáért köszönetet mondott az ötletgazdáknak, a magaságyás tulajdonosainak, a Városüzemeltetési Irodának, a VKSZ Zrt.-nek és a Bakonykarszt Zrt.-nek. Elhangzott, a területen vízvételi hely kiépítését tervezik, valamint az elképzelések között szerepel a kert lekerítése is. 

Virt Emese kérdésünkre elmondta, a város első közösségi kertje néhány éve az Egyetemvárosban az ötletük alapján létesült, és azóta több városrészben történt hasonló kezdeményezés. A Mester utcai közösségi kert művelésébe bekapcsolódó családok, háztartások jellemzően egy-egy magaságyást gondoznak majd. Néhányat már a gyerekek birtokba vettek, a következő napokban-hetekben télálló saláták és más, ősszel ültethető növények magjainak elvetésével kezdődik el a kert művelése.

A közösségi kert létrehozása mintegy 800 ezer forintba került, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programból finanszíroztak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában